Gasi se zaječarsko pozorište Zoran Radmilović i osniva novo

Pozorište "Zoran Radmilović" u Zaječaru će uskoro biti ugašeno i umesto njega osnovano novo koje će takođe biti nazvano po tom glumcu rodom iz Zaječara, najavio je gradonačelnik Boško Ničić.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Zoranradmilovic.org.rs
Foto: Zoranradmilovic.org.rs

"Ovaj potez je bio neminovan kako bi pozorište uopšte opstalo. Novo pozorište će imati i novu sistematizaciju radnih mesta, da bi se sprečilo da se ponovi sadašnje stanje: imate tri sekretarice, a manjak glumaca", rekao je Ničić Agenciji Beta.

To pozorište sada ima 45 zaposlenih, a gradska vlast procenjuje da će ih po novoj sistematizaciji biti svega 27, od čega 50 odsto treba da budu oni koji treba da proizvode repertoarski program.

"Preporuka osnivača će biti da glumci moraju imaju završenu akademiju", rekao je Ničić.

Dugovanja pozorišta iznose 18 miliona dinara, ali Ničić smatra da nisu velika i kaže da će biti "pokrivena" iz gradske kase.

I vršilac dužnosti direktora pozorišta Vladimir Đuričić smatra da sa ovakvim sastavom zaposlenih, sa svega 12 glumaca, nije moguće dugoročno poslovati.

"Ako se brzo izvrši gašenje i otvaranja novog pozorišta, i ako je ideja osnivača da polovina zaposledih bude u umetničkom sektoru, i ako Grad izdvaja novac za programske sadržaje, onda takva odluka ima opravdanja i neće biti velikih posledica", smatra Đuričić.

On očekuje da se buduće pozorište nazove "Narodno pozorište Timočke Krajine", po prvobitnom nazivu iz 1946. godine, i da se tome doda ime slavnog glumca Zorana Radmilovića.

Po rečima Đuričića, "najhitniji" zadaci po osnivanju novog pozoršta biće protivpožarna zaštita zgrade i nova elektro-instalacija, jer zgrada sada nema upotrebnu dozvolu pošto joj to nedostaje.

Pozorište

Ivo Lola Ribar, ljubav i pozorište

Reflektor teatar priprema predstavu o ovom narodnom heroju, kada je potekla ideja o predstavi i šta je zajedničko ovom narodnom heroju i pozorištu, kao i kako će izgledati predstava koja je sada u procesu nastajanju napisala je Minja Bogavac, dramaturškinja i rediteljka.

Pozorište utorak 28.11. 20:20 Komentara: 5

Mocartova opera "Don Đovani" na sceni Madlenianuma

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put postavljamo na našu scenu jedan od svetski najpoznatijih naslova, Mocartovu operu "Don Đovani", kazao je Tanjugu Andrej Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum, gde će sutra biti izvedena Mocartova opera.

Pozorište ponedeljak 27.11. 12:32 Komentara: 0

Premijera "Orfeja" u Madlenijanumu

Prišao sam stvaranju ovog izuzetnog umetničkog dela na istorijski način i moja ideja bila je da protagonisti publiku odvedu u drugi svet, kazao je Daniel Pfuluger reditelj opere "Orfej" Klaudija Monteverdija čija je premijera zakazana za 18. novembar na sceni pozorišta Madlenijanum u Beogradu.

Pozorište utorak 14.11. 16:04 Komentara: 0
strana 1 od 7 idi na stranu