Gasi se zaječarsko pozorište Zoran Radmilović i osniva novo

Pozorište "Zoran Radmilović" u Zaječaru će uskoro biti ugašeno i umesto njega osnovano novo koje će takođe biti nazvano po tom glumcu rodom iz Zaječara, najavio je gradonačelnik Boško Ničić.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Zoranradmilovic.org.rs
Foto: Zoranradmilovic.org.rs

"Ovaj potez je bio neminovan kako bi pozorište uopšte opstalo. Novo pozorište će imati i novu sistematizaciju radnih mesta, da bi se sprečilo da se ponovi sadašnje stanje: imate tri sekretarice, a manjak glumaca", rekao je Ničić Agenciji Beta.

To pozorište sada ima 45 zaposlenih, a gradska vlast procenjuje da će ih po novoj sistematizaciji biti svega 27, od čega 50 odsto treba da budu oni koji treba da proizvode repertoarski program.

"Preporuka osnivača će biti da glumci moraju imaju završenu akademiju", rekao je Ničić.

Dugovanja pozorišta iznose 18 miliona dinara, ali Ničić smatra da nisu velika i kaže da će biti "pokrivena" iz gradske kase.

I vršilac dužnosti direktora pozorišta Vladimir Đuričić smatra da sa ovakvim sastavom zaposlenih, sa svega 12 glumaca, nije moguće dugoročno poslovati.

"Ako se brzo izvrši gašenje i otvaranja novog pozorišta, i ako je ideja osnivača da polovina zaposledih bude u umetničkom sektoru, i ako Grad izdvaja novac za programske sadržaje, onda takva odluka ima opravdanja i neće biti velikih posledica", smatra Đuričić.

On očekuje da se buduće pozorište nazove "Narodno pozorište Timočke Krajine", po prvobitnom nazivu iz 1946. godine, i da se tome doda ime slavnog glumca Zorana Radmilovića.

Po rečima Đuričića, "najhitniji" zadaci po osnivanju novog pozoršta biće protivpožarna zaštita zgrade i nova elektro-instalacija, jer zgrada sada nema upotrebnu dozvolu pošto joj to nedostaje.

strana 1 od 7 idi na stranu