Bura zbog NIN-ove nagrade: "Žiri je nekompetentan i to je lako dokazati" VIDEO

Kome će pripasti NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2019. godini biće poznato danas u podne. Međutim, dan uoči finala, 18 uglednih pisaca izazvalo je buru u javnosti.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2020.

11:15

Bura zbog NIN-ove nagrade:
Foto: Printscreen/TV Prva

U pismu pod naslovom "Bojkot NIN-ove nagrade" zahtevaju od izdavača da njihova dela više ne prijavljuju za ovu nagradu, jer o njoj, kako tvrde, odlučuju stručno i moralno nekompetentni ljudi.

Ko bira članove žirija i po kojim kriterijumima, hoće li ovo prestižno priznanje biti obesmišljeno?

O tome su u Jutru Prve TV razgovarali Dragan Jovićević, urednik kulture u NIN-u i Aleksandar Gatalica, pisac i dobitnik NIN-ove nagrade.

"Od aprila se znalo ko su novi članovi žirija. Članovi se smenjuju kako im istekne mandat. Tako su Zorana Paunovića i Tamaru Krstić zamenili Teofil Pančić i Marija Nenezić", rekao je Jovićević.

"Sve članove žirija uglavnom sam ja predlagao. Kolegijum NIN-a je većinom to prihvatao. Želeo sam da u žiriju budu ljudi koji se bave književnošću, pisanom reči, koji na različite načine doživljavaju pisanu reč", istakao je Jovićević.

Kaže da ga pismo 18 pisaca koji bojkotuju NIN-ovu nagradu nije naročito iznenadilo.

"Ako ste već konkurisali za NIN-ovu nagradu i dali žiriju da čita knjigu, i niste prošli dalje,a kažete da je žiri moralno nekompetentan, meni to govori o nekim sasvim drugim namerama, koje su vanknjiževne", istakao je Jovićević.

Pisac Aleksandar Gatalica nije potpisnik bojkota NIN-ove nagrade, ali kaže da bi ga potpisao, osim poslednjeg pasusa u njemu u kojem stoji da se pisci više nikada neće kandidovati za NIN-ovu nagradu, kao i da je treba "ubiti".

"Mislim da je žiri nekompetentan i to se lako može dokazati. Šta vam treba da vam u žiriju sede jedan filozof i jedan pesnik, jedan urednik časopisa, jedna tv voditeljka i jedan kolumnista. Suviše upada u oči", istakao je Gatalica.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: