Ministar Vukosavljević 7.marta otvara knjižaru u Lebanu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvoriće 7. marta u Lebanu prvu knjižaru u okviru inicijative "Knjižara za svaki grad", koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / arhiva
Foto: Tanjug / arhiva

Cilj inicijative "Knjižara za svaki grad" je da svako veće naseljeno mesto u Srbiji dobije knjižaru, što će doprineti decentralizaciji kulturne scene, popularizaciji književnosti i širenju kulture čitanja.

Kako je ministar Vukosavljević nedavno rekao, 20 gradova u Srbiji nema knjižaru, zbog čega je Ministarstvo kulture i pokrenulo pomenutu akciju i zamolilo predstavnike lokalnih samouprava da pronađu i poklone prostor knjižarima kako bi njihovi sugrađani dobili knjižare.

Brojna istraživanja utvrdila su, kako ističu u Ministarstvu, da je razvijenost čitalačkih navika u direktnoj vezi ne samo sa ličnim razvojem pojedinaca i stepenom kulturnog razvitka čitavog društva, već i sa ekonomskim položajem države.

Postojanje knjižara jedno je od osnovnih preduslova za razvoj čitalaštva i kulture u lokalnim sredinama, zbog čega bi svako veće naseljeno mesto u Srbiji trebalo da ima barem jednu knjižaru sa primerenim izborom naslova, koja bi svojim programima i aktivnostima značajno doprinosila podsticanju i razvoju čitalaštva i kulture u svojoj sredini.

Novootvorene knjižare, kako je navedeno, neće biti samo prodavnice knjiga, već i mesta održavanja raznovrsnih književnih i kulturnih programa i kontinuirano će doprinositi učešću lokalnih stanovnika u kulturnom životu.

U radu knjižara posebna pažnja biće posvećena negovanju čitalačkih navika kod mladih, posebno dece.

strana 1 od 7 idi na stranu