Deca sve ređe čitaju Harija Potera

Istraživanje sprovedeno na osnovu podataka o pozajmljivanju knjiga u britanskim bibliotekama u protekle tri decenije otkriva da donedavno najpopularniji romani za decu danas ostaju zaboravljeni na policama.

Izvor: Tanjug
Podeli

Iako su obeležile generacije mladih čitalaca, knjige o malom čarobnjaku Hariju Poteru Džoane Rouling, stripovi o Asteriksu francuskog dvojca Renea Gosinija i Albera Iderzoa, pa čak i klasici Roalda Dala sve se manje čitaju.

U anketi su upoređivani podaci o 10 najpozajmljivanijih dečijih knjiga i 10 najpozajmljivanijih dečijih pisaca unazad trideset godina.

Ispostavilo se da pomenute knjige i njihovi autori, koji su donedavno dominirali bibliotekarskim listama, polako padaju u zaborav.

Dalovi romani više nisu među deset najpozajmljivanijim knjigama, mada on sam je i dalje na listi najpozajmljivanijih autora gde je zauzeo deveto mesto.

Rouling, koja je svoj prvi od šest Harija Potera objavila 1997. godine, nikada nije ušla na listu najpozajmljivanijih autora, ali su zato njene knjige tokom nekoliko godina bile među prvih pet na listi najpozajmljivanih dela. Prošle godine, međutim, nijedan roman o malom čarobnjaku nije dospeo na taj spisak, a sličnu sudbinu doživeli su i neustrašivi mali Gal i njegova vesela družina.

Zamenili su ih drugi romani i drugi pisci poput Džeklin Vison (Priča o Trejsi Biker), Dejzi Medouz (serijal o vilama) i Stefani Mejer (Sumrak).

Istraživanje je pokazalo i da su pojedine knjige, kao što je "Tamo gde su divlje stvari" Morisa Sendaka, posle dužeg zaborava ponovo postale jako tražene u bibliotekama.

Knjige/Stripovi

Gejmenov roman britanska knjiga godine

Britansku nagradu za knjigu godine dobio je Nil Gejmen (Neil Gaiman) za roman “The Ocean at the End of the Lane”, koji je publika izglasala kao najbolji u konkurenciji sa ovogodišnjim dobitnicima Nacionalne književne nagrade u deset kategorija.

Knjige/Stripovi nedelja 29.12. 10:22 Komentara: 6

Šta Srbija poseduje od vrednih knjiga?

Odeljenje posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije obavilo je pionirski posao na polju zaštite kulturne baštine pripremivši listu starih i retkih knjiga koje dobijaju status "velikog značaja" na osnovu Zakona o retkoj bibliotečkoj građi. Status će steći sutra, kada odluka Upravnog odbora NBS bude objavljena u "Službenom glasniku".

Knjige/Stripovi sreda 25.12. 13:40 Komentara: 1
strana 1 od 27 idi na stranu