Svetlana Spajić u Studiju 6 u sredu

U sredu 27. marta s početkom u 21h nastupiće u Studiju 6 Radio Beograda Svetlana Spajić i njena Pjevačka družina koje će održati svoj prvi celovečernji koncert u Beogradu posle nastupa na Ring Ring festivalu 2010. godine.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

12:08

Default images

Ujedno, biće to i koncertna premijera njihovog albuma prvenca “Siv Sokole” koji je krajem prošle godine objavila Multimedia Music. Ovaj izuzetni koncert, uživo će se prenositi na talasima III programa Radio Beograda, kao i kanala RTS-Digital u okviru serijala koncerata "Uživo iz Studija 6" koji smo započeli 26. februara nastupom trija italijanskog džez pijaniste Keka Fornarelija.

Pjevačka družina Svetlane Spajić je osnovana pre tri godine sa ciljem da se očuva i da se udahne nova energija u tradicionalno narodno pevanje. Pored Svetlane Spajić čine je još i pevačice Minja Nikolić, Zorana Bantić, Dragana Tomić i Jovana Lukić.

Ovaj ansambl je pre svega fokusiran na arhaični sloj narodnog pevanja, oličen u muzičkim stilovima poput ojkalice iz Dalmacije, potresalice iz Bosanske Krajine, hercegovačke gange, zaltiborske kajde, sa svojim karakterističnim mikrointervalskim sazvučjma, jedinstvanom grlenom pevanju i ornamtenacijama. Kada se tome pridodaju starinske balade iz Istočne Srbije i sa Kosova i Metohije, stiče se uvid u muzičku baštinu našeg prostora, koja je istovremena opora, epska, duhovita, lirska i magijska.

Svetlana Spajić je u toku svoje karijere duge dve decenije nastupala na značajnim svetskim scenama poput Konserthebaua u Amsterdamu, Koncerthausa u Beču, Teatra Real u Madridu, kao i u institucijama poput Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, muzeja Jad Vašem u Jerusalimu, Muzeja savremen umetnosti u Los Anđelesu. U poslednje vreme Svetlana Spajić sa Pjevačkom družinom nastupa i u predstavi “Život i smrt Marine Abramović” Boba Vilsona.

Na koncertu koji će Pjevačka družina Svetlane Spajić održati u Studiju 6 Radio Beograda, biće izvedeni napevi od Potkozarja i Dalmacije, preko Bosanske Krajine do Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: