Svetlana Spajić u Studiju 6 u sredu

U sredu 27. marta s početkom u 21h nastupiće u Studiju 6 Radio Beograda Svetlana Spajić i njena Pjevačka družina koje će održati svoj prvi celovečernji koncert u Beogradu posle nastupa na Ring Ring festivalu 2010. godine.

Beograd
Podeli

Ujedno, biće to i koncertna premijera njihovog albuma prvenca “Siv Sokole” koji je krajem prošle godine objavila Multimedia Music. Ovaj izuzetni koncert, uživo će se prenositi na talasima III programa Radio Beograda, kao i kanala RTS-Digital u okviru serijala koncerata "Uživo iz Studija 6" koji smo započeli 26. februara nastupom trija italijanskog džez pijaniste Keka Fornarelija.

Pjevačka družina Svetlane Spajić je osnovana pre tri godine sa ciljem da se očuva i da se udahne nova energija u tradicionalno narodno pevanje. Pored Svetlane Spajić čine je još i pevačice Minja Nikolić, Zorana Bantić, Dragana Tomić i Jovana Lukić.

Ovaj ansambl je pre svega fokusiran na arhaični sloj narodnog pevanja, oličen u muzičkim stilovima poput ojkalice iz Dalmacije, potresalice iz Bosanske Krajine, hercegovačke gange, zaltiborske kajde, sa svojim karakterističnim mikrointervalskim sazvučjma, jedinstvanom grlenom pevanju i ornamtenacijama. Kada se tome pridodaju starinske balade iz Istočne Srbije i sa Kosova i Metohije, stiče se uvid u muzičku baštinu našeg prostora, koja je istovremena opora, epska, duhovita, lirska i magijska.

Svetlana Spajić je u toku svoje karijere duge dve decenije nastupala na značajnim svetskim scenama poput Konserthebaua u Amsterdamu, Koncerthausa u Beču, Teatra Real u Madridu, kao i u institucijama poput Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, muzeja Jad Vašem u Jerusalimu, Muzeja savremen umetnosti u Los Anđelesu. U poslednje vreme Svetlana Spajić sa Pjevačkom družinom nastupa i u predstavi “Život i smrt Marine Abramović” Boba Vilsona.

Na koncertu koji će Pjevačka družina Svetlane Spajić održati u Studiju 6 Radio Beograda, biće izvedeni napevi od Potkozarja i Dalmacije, preko Bosanske Krajine do Srbije.

Muzika

Večeras je 3. "Long Night" festival

Treći "Guarana Long Night" festival biće održan večeras, 30. marta u tri dvorane Doma omladine Beograda, uz nastupe 15 domaćih i stranih izvođača, u organizaciji koncertne agencija "Long play".

Muzika subota 30.03. 10:12 Komentara: 2

Zabranjen nastup Kraftwerk u Kini

Vlasti u Kini zabranili su sastavu Kraftwerk nastup na jednom muzičkom festivalu u Pekingu, zbog pristanka da nastupe na koncertu podrške Tibetu pre skoro 15 godina, na kome zapravo nikada nisu svirali.

Muzika petak 29.03. 17:04 Komentara: 11

Exit: Erik Pric zvezda Dens Arene

Programu EXITove Dance Arene, jedne od tri najbolje diskoteke na svetu prema izboru prestižnih svetskih medija, pridružuje se još jedna superzvezda elektronske muzike - Eric Prydz. I to nije sve, nova imena na Dance Areni su i Amé b2b Dixon, Scuba live i Kate Boy.

Muzika petak 29.03. 11:55 Komentara: 5

20. rođendan festivala Sónar

Prestižni festival Sónar Barselona ovog juna obeležava svoj 20. rođendan programom koji potvrđuje i slavi imidž ovog festivala, a po prvi put menja lokaciju za dnevni deo programa (Sónar by Day) i to iz centra grada, sa platoa Muzeja savremene umetnosti (MACBA) na Monžuik /Plaça d’Espanya.

Muzika petak 29.03. 09:30 Komentara: 0

Opera za sve u Beču

Bečka državna opera prenosiće u aprilu, maju, junu i septembru brojne predstave uživo na velikom platnu na trgu isped zgrade Opere i to besplatno za sve Bečlije i njihove goste.

Muzika četvrtak 28.03. 19:34 Komentara: 1
strana 1 od 47 idi na stranu