Preminuo slikar Ljuba Popović

Slikar Ljubomir Ljuba Popović preminuo je u 82. godini života posle duge i teške bolesti, javlja "Blic".

Podeli
Foto: Screenshot / YouTube
Foto: Screenshot / YouTube

Popović je bio jedan od najcenjenijih savremenih srpskih slikara, kako u domaćim, tako i u međunarodnim krugovima.

Njegov nadrealizam često nabijen erotskim motivima bio je i tema dokumentarnog filma "Love is eternal monster" poljsko-francuskog reditelja Valerijana Borovčika.

Njegova dela se nalaze u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta. Bio je član čuvene umetničke grupe Mediale.

Rođen je 1934. godine u Tuzli, a odrastao je u Valjevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu. Od 1991. je član SANU van radnog sastava, ali je kasnije bio u konfliktu sa Akademijom.

Nakon prvog, dvonedeljnog boravka u Parizu, posvećenog najvećim delom posetama Luvru, učestvovao je u nekoliko grupnih izložbi u Beogradu. Godine 1963. preselio se u Pariz i od tada je radio, stvarao i redovno izlagao u Francuskoj.

Preminuo je u bolnici "Dragiša Mišović" i biće sahranjen u Valjevu sledeće nedelje. Sa suprugom Natašom ima ćerke Adrijanu i Tijanu.

O njegovom delu pisali su Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg, a kasnije i mnogi drugi autori, među kojima Etijambl, Žan-Klarans Lamber, Žil Nere, Gustav Rene Hoke, Žan-Kristof Baji, Žan-Luj Ferije, Izor de Sen Pjer, An Tronš, Saran Aleksandrijan, Mišel Elenberger.

Radio je uglavnom velike format, dve do tri slike godišnje.

Krajem prošle godine Popović je u Galeriji RTS imao veliku i izuzetno posećenu izložbu, koja je ujedno bila i njegova najveća izložba u glavnom gradu Srbije.

Popović je bio umetnik britkog jezika i često je govorio i o odnosu zemlje prema umetnosti, ali je smatrao i da kultura umire u celom svetu - od Pariza gde je radio, preko Beograda gde je prvu veliku izložbu napravio tek prošle godine, do Valjeva gde je osnovao Modernu galeriju.

Izvode iz njegovih intervjua možete pročitati ovde.

Likovno

"Kod nas Crnjanski, Andrić, Kiš, a oni nama Mekdonalds"

Slikar Ljuba Popović, koji je preminuo u 82. godini života, bio je britkog jezika i često je govorio i o odnosu zemlje prema umetnosti, ali je smatrao i da kultura umire u celom svetu - od Pariza gde je radio, preko Beograda gde je prvu veliku izložbu napravio tek prošle godine, do Valjeva gde je osnovao Modernu galeriju.

Likovno petak 12.08. 10:30 Komentara: 103

Pronađeno Direrovo delo iz XVI veka

Državna galerija u Štutgartu povratila je graviru u bronzi velikog nemačkog renesansnog slikara Albrehta Direra, izrađenu u 16. veku, koja je pronađena u jednoj antikvarnici u francuskom gradu Sarburu, saopšteno je iz Galerije.

Likovno petak 5.08. 19:29 Komentara: 4
strana 1 od 2 idi na stranu