Sezanov akvarel vredi 20 miliona?

Redak akvarel francuskog post impresionističkog majstora Pola Sezana, za koji se dugo mislilo da je izgubljen, biće ponuđen 1. maja na aukciji u Njujorku, saopštila je aucijska kuća "Kristi", koja očekuje da slika dostigne 20 miliona dolara.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

09:24

Default images

Kako prenosi agencija AFP, studija za sliku "Kartaroši" (Les joueurs de cartes), koja je poslednji put bila izložena u javnosti 1953. godine, pronađena je nedavno u jednoj privatnoj kolekciji u Teksasu.

Sezan je od 1890. do 1896. napravio seriju od pet slika pod nazivom "Igrači karata".

Pomenuti akvarel bio je dugo poznat široj javnosti jedino putem crno-bele fotografije. Pronađen je početkom godine u privatnoj zbirci preminulog teksaškog lekara i pasioniranog kolekcionara Hajnca Ajhenvalda.

“Serija slika "Kartaroša" sa razlogom se smatra za jednu od najvažnijih u modernoj umetnosti, a njihov uticaj je zaista ogroman za sve slikare koji su pokušavali da na neki način prate Sezanovu viziju. Ova neverovatna studija pruža redak ali značajan uvid u kreativni proces velikog masjtora, i pokazuje nam kako je razrađivao pokret i kompoziciju likova, koji će na kraju krasiti njegovo remek-delo," izjavila je Šeron Kim, ekspert za impresionizam i modernu umetnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: