Kultura

Ponedeljak, 25.11.2019.

16:20

"Moj jutarnji smeh" premijerno na Festivalu autorskog filma

Film "Moj jutarnji smeh", rediteljski debi Marka Ðorđevića, premijerno će biti prikazan sutra u Kombank dvorani, u okviru Festivala autorskog filma.

Izvor: B92, Tanjug

Foto: Neven Lipovac

Ovo je priča o zakasnelom odrastanju 30-godišnjeg Dejana, a govori o jednoj generaciji koja je odrastala "pod staklenim zvonom" i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti.

Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Po rečima reditelja, ovaj film prvo je nastajao kao kratkometražni, ali su se na kraju ipak odlučili za dužu formu.

"Inspiraciju sam pronalazio u našoj svakodnevici. Unosio sam ne samo sopstveno iskustvo, već i priče koje sam čuo i zato je bilo vrlo zahtevno i teško preneti sve replike na verodostojan način", objašnjava Ðorđević.

Radnja je smeštena u Kragujevac, ali kako ističe, ova tema može da se događa u bilo kom gradu u našoj zemlji.

"U fimu je Kragujevac jer su sve priče i lokacije na kojima se one događaju u tom gradu, te mi je logično bilo da ga ostavim za mesto zbivanja."

U ostvarenju "Moj jutarnji smeh" jednu od poslednjih uloga imao je Nebojša Glogovac, a saradnja s njim, kako otkriva Marko, došla je iznenada.

"Šetao sam Beogradom sa svojom tetkom i slučajno smo sreli Glogovca. Porazgovarali smo o filmu i predstavio sam mu ulogu vidovnjaka. Odmah mu se dopala uloga i pristao je da se vidimo i snimimo. Bilo je pravo uživanje i čast raditi sa tako velikim glumcem kao što je to bio Nebojša Glogovac", kazao je reditelj.

U filmu se prepliću i balansiraju tuga, tragedija, smrt i s druge strane smeli humor, a najvažnije im je bilo, kako kaže, da što verodostojnije prikažu stvarnost koja će imati pravu poetsku poentu.

Uloge, pored Glogovca, tumače Filip Ðurić, Jasna Ðuričić i Ivana Vuković, a direktor fotografije je Stefan Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: