Samo da su mu javili, Majkl Daglas bi došao u Beograd VIDEO

Spomenik slavnom američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu biće otkriven 20. novembra ispred Jugoslovenske kinoteke u kojoj se od 2016. nalazi njegov legat. Ko je idejni tvorac spomenika i ima li istine u pričama da će u srpsku prestonicu sutra stići i neke holivudske zvezde govori najpoznatiji Srbin u Holivudu, producent i ugostitelj Dan Tana. Tom prilikom on je otkrio da je u Srbiju u julu ove godine trebalo da dođe Majkl Daglas, ali da na kraju nije jer spomenik nije završen kada je najavljeno.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

11:00

Samo da su mu javili, Majkl Daglas bi došao u Beograd VIDEO
Majkl Daglas i Karl Malden 2004. godine, foto: Gettyimages

Na otkrivanje spomenika slavnom glumcu trebalo je da u julu ove godine dođu njegove ćerke i njegov veliki prijatelj Majkl Daglas, međutim, kako ističe Dan Tana, oni nisu čak ni bili obavešteni u dogledno vreme da spomenik još nije završen.

"Majkl Daglas je u julu snimao film. Njegovi producenti su sve uradili da on bude ovde 13. i 14. jula. Karlova familija i ćerka su sa unucima pošle iz Los Anđelesa do Londona i do Pariza. Niko ih nije obavestio da spomenik nije gotov", rekao je on i dodao je teško uraditi nešto za Srbiju kad svi u njoj rade protiv nje.

"Pet i po godina sam radio na ovome. U životu nisam radio teže. Koštalo me je para, ni centa nisam zaradio. Al' kad me pitaju ljudi da uradim nešto ponovo za Srbiju, razmisliću 10 puta", istakao je Dan Tana, koji je pokretač čitave ideje o podizanju spomenika slavnom glumcu.

Tana je podvukao da se Malden nalazi u rangu istaknutih Srba kao što su Tesla, Novak Đoković i Pupin.

"Nikad Srbija neće imati glumca kao što je bio Malden, koji je snimio preko 70 filmova, koji je igrao sa najvećim zvezdama i koji je dokazao da je bolji glumac od ovih zvezda, uključujući i Marlona Branda", naglasio je on.

Pravo ime Karla Maldena je Mladen Sekulović. Rođen je 22. marta 1912. godine u Čikagu. Otac mu je bio Srbin, a majka Čehinja. Kada je počeo profesionalno da se bavi glumom, prihvatio je savet i promenio ime i prezime.

Kako navodi Tana, Karl Malden je voleo Jugoslaviju, ali je naročito isticao svoje srpsko poreklo. Tu je i ona priča o tome da je u filmovima koristio svaku priliku da pomene prezime Sekulović. Naime, Karlu Maldenu je otac rekao: "Ako želiš da budeš dobar Amerikanac, prvo moraš da budeš dobar Srbin." Malden je tako do kraja života bio uz Srbiju i naglašavao svoje poreklo.

Dan Tana se prisetio i dana kada je upoznao glumca. Bilo, je to, kako kaže, na snimanju u Vorner bros studiju. Tu su bili Malden, Hemfri Bogart i Edvard Džej Robinson, a kada je glumac progovorio na srpskom, Tana je ostao u šoku.

Više o ovoj priči saznajte u prilogu TV Prva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: