Loš kvalitet filmova više nije problem. Stiže restaurirana Nacionalna klasa

Digitalno restaurirana verzija kultnog filma "Nacionalna klasa" (1979) Gorana Markovića biće premijerno prikazana 29. septembra na javnoj projekciji na Studentskom trgu u Beogradu, gde će se publici obratiti i neki od članova autorske i glumačke ekipe. Ovo je drugi film Gorana Markovića među deset srpskih ostvarenja koja su odabrana za digitalnu restauraciju u okviru projekta "Vip Kinoteka", od kojih je do sada sedam restaurisano.

Izvor: SEEcult.org
Podeli
Foto: Screenshot, Youtube
Foto: Screenshot, Youtube

"Publika će biti privilegovana u odnosu na generacije koje već više decenija gledaju ovaj film sa nedovoljno kvalitetnih kopija", istakao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić na skupu učesnika projekta Vip Kinoteka i medija 26. septembra u restoranu "Nacionalna klasa" na Ušću.

Film "Nacionalna klasa", snimljen u produkciji Centar filma iz Beograda, okupio je sjajnu glumačku ekipu koju je predvodio Dragan Nikolić u ulozi reli vozača Brane Flojda. Njegovu devojku Šilju igrala je Gorica Popović, koja je za tu ulogu osvojila Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli.

"Sećam se tog snimanja kao nečeg fantastičnog, ali mi nismo znali da će to postati kultni film. Rad je bio božanstven, bila sam mlada i prvi put radila sa Goranom Markovićem", izjavila je Gorica Popović, dodajući da su tada pristigli mladi reditelji i scenaristi, takozvani praški đaci, koji su snimali divne filmove, a ona smatra svojom srećom što je učestvovala u dosta njih.

"Nacionalna klasa" snimana je na raznim lokacijama u Beogradu, između ostalog baš i u restoranu na Ušću.

"To je scena u kojoj, uz Gagu i mene, učestvuju i Aca Berček i Maja Lalević. Bilo je to lepo druženje i neka dobra energija iz koje je očigledno proizašao jedan voljeni film", rekla je Gorica Popović, posebno se osvrnuvši na saradnju sa Draganom Nikolićem.

"Znali smo se iz Ateljea 212, mada ja još nisam bila član nego honorarac. Gaga je bio tako neposredan, prepun šala, nekih simpatičnih smicalica. Zapravo svi smo bili vedri, tako da smo se lako razumeli. Bez obzira što su naši likovi u filmu kao rogovi u vreći, mi smo već tada bili divni prijatelji. Ja danas ne mogu da zamislim da njega ovde nema", kazala je Gorica Popović.

Film "Nacionalna klasa", kako je podsetila Gorica Popović, prikazivan je u celoj ondašnjoj Jugoslaviji i svuda je priman fantastično.

"Dobila sam Zlatnu arenu, što je bilo prilično iznenađenje. To mi je bio tek drugi film, posle ‘Mirisa poljskog cveća’ Srđana Karanovića i još sam bila nepoznata široj publici. A film je svuda nailazio na fantastičan uspeh, zato što je bio pre svega duhovit i zato što ima neku ljudsku toplinu. Lako je nalazio put do gledalaca. Da je to zaista tako svedoči i to koliko je i danas popularan", rekla je ona.

Gorica Popović je izjavila da se raduje što ovih dana ponovo radi sa Goranom Markovićem, koji režira mini TV seriju "Delirijum tremens", prema svojoj istoimenoj drami igranoj svojevremeno u Beogradskom dramskom pozorištu.

Direktor Jugoslovenske kinoteke zahvalio je svima koji prepoznaju važnost digitalizacije kopija nekih od najznačajnijih srpskih filmova, koju kompanija Vip Mobile i Kinoteka rade čitave ove godine, a nameravaju da nastave taj poduhvat zarad očuvanja kulturnog nasleđa.

“Do kraja 2018. ispunićemo ono što smo obećali pre gotovo godinu dana. Projekat Vip Kinoteka je uspeo da ostvari sve što je zacrtano ma koliko to u startu delovalo ambiciozno, što u suštini i jeste”, rekao je Pantelić.

Ovom prilikom za prisutne je organizovana i vožnja u čuvenom “fići”, vernoj replici automobila koji je na trkama nacionalne klase automobila od 750 kubika u filmu vozio glavni junak Flojd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu