Kultura / Film/TV 6

Milan Marić u glavnoj ulozi: Kako je u Rusiji prošao film "Dovlatov"?

Rusko-poljsko-srpska koprodukcija, film "Dovlatov", koji je svetsku premijeru imao u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, da bi ubrzo imao i srpsku premijeru na Festu, postigao je izvanredan uspeh već tokom prvog vikenda prikazivanjima u bioskopima Rusije.

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube screenshot

U samo prva četiri dana film reditelja Alekseja Germana mlađeg u ruske bioskope privukao je više od 300.000 gledalaca, dospevši tako među tri najgledanija filma u Rusiji u ovom trenutku, što je ogroman uspeh za film tog profila i nedvosmislenog arthaus usmerenja, ističu iz Filmskog centra Srbije.

U ovom biografskom filmu o ruskom književniku i disidentu Sergeju Dovlatovu naslovnu ulogu je odigrao mladi srpski glumac Milan Marić.

Zanimljivo je da se na drugom mestu po gledanosti u Rusiji nalazi film "Led", u kome igra srpski glumac Miloš Biković.

Kada je o distribuciji mimo Rusije reč, "Dovlatov" je već otkupljen za nekoliko krupnijih tržišta širom Evrope.

Pariska distributerska kuća "Alpha Violet" prodala je ovaj film striming servisu "Netfliks" za teritorije engleskog govornog područja.

Tokom Berlinskog festivala ta distributerska kuća sklopila je ugovore za distribuciju filma i u Francuskoj, Španiji, Portugalu, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Tajvanu, Brazilu.

Pre toga, "Dovlatov" je prodat za distribuciju i u zemljama Baltika i u Kini, a u toku su pregovori sa zaintersovanima iz Skandinavije i Grčke.

Film je koproducirala beogradska kuća "Art & Popcorn", a podržao Filmski centar Srbije.

Komentari 6
Čitajte
Pošalji komentar