Međunarodni festval animiranog filma od 5. do 9. septembra u Čačku

Međunarodni festival animiranog filma "Animanima 2017", održaće se od 5. do 9. septembra u Domu kulture u Čačku, a u glavnom takmičarskom programu biće prikazano 46 filmova iz 24 države, najavili su danas organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.08.2017.

14:25

Međunarodni festval animiranog filma od 5. do 9. septembra u Čačku
Kadar iz filma Psihonauti, zaboravljena deca / Foto: YouTube screenshot

Žiri koga čine Karolina Lopes Kabalero iz Španije, Tal Gadon iz Izraela i Vasislis Krustalis iz Grčke odlučiće kome će pripasti glavna nagrada "Zlatni štift" i druga festivalska priznanja.

Osim glavnog, 11. po redu "Animanima 2017" imaće i takmičarski pogram filmova za decu.

U toj konkurenciji filmove će ocenjivati tročlani međunarodni žiri u sastavu - Ogla Bobrovska iz Poljske, Timon Leder iz Slovenije i Milan Milosavljević iz Srbije.

U okviru revijalnog programa ovogodišnje "Animanime" biće prikazani španski, savremeni grčki i izraelski animirani filmovi.

Program pod nazivom "Portret animatora" posvećen je italijanskom animatoru Brunu Bocetu. Osim filmova iz njegovog bogatog opusa, biće prikazan i dokumentarni dugometražni film Marka Bonfantija o životu i radu tog italijanskog animatora.

Iz dugometražnog animiranog programa izdvaja se film "Psihonauti, zaboravljena deca", čiji su autori Španci Albert Vaskez i Pedro Rivera.

Retrospektivom filmova predstaviće se specijalni gost festivala Stiven Vološin iz Kanade, koji će tokom festivala održati i master klas i jednodnevnu radionicu animacije.

Na svečanom otvaranju ovogodišnje "Animanime" biće prikazan animirani film iz dva dela londonskog studija Magic Light Pictures, pod nazivom "Buntovne rime", nastao po istoimenoj knjizi bajki Roalda Dala, a poslednjeg festivalskog dana nastupiće beogradski džez sastav "Schime Trio".

"Animanimu" organizuje Dom kulture u Čačku, pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: