Dodeljene nagrade u San Sebastijanu

Psihološki triler francuskog reditelja Fransoa Ozona "Dans la maison" (U kući) proglašen je za najbolji film ovogodišnjeg festivala u San Sebastijanu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

12:33

Default images

Zasnovan na pozorišnom komadu "El Chico de la ultima fila" (Dečak iz poslednjeg reda), španskog autora Huana Majorge, film govori o odnosima između nastavnika i uznemiravajuće nadarenog učenika. Pored glavne nagrade "Zlatne školjke" za najbolji film, Ozon je odneo i nagradu za najbolji scenario.

Nagradu za najboljeg reditelja poneo je Španac Fernando Trueba za dramu "El artista y la modelo" (Umetnik i model), smeštenu u Francuskoj za vreme Drugog svetskog rata.

Snimljen u crno-beloj tehnici, film je priča o ostarelom francuskom skulptoru i španskoj devojci koja je pobegla od Frankove diktature. Među glumcima koji igraju u ovom ostvarenju su Klaudija Kardinale i Žan Rošfor.

Posebna nagrada žirija dodeljena je nemom filmu "Blancabieves" (Snežana) španskog reditelja Pabla Bergera, inače španskog kandidata za Oskara za najbolji strani film.

"Srebrna školjka" za glavnu žensku ulogu pripala je španskoj glumici Makareni Garsija koja tumači lik Snežane u ovoj adaptaciji čuvene bajke smeštene u Španiji 1920-ih godina u atmosferi borbi bikova i flamenka.

Garsija je nagradu podelila sa kanadskom glumicom Kejti Koseni koja igra u filmu "Foxfire" Francuza Lorana Kantea o grupi njujorških tinejdžerki 1950-ih godina koje formiraju bandu kako bi se suprotstavile svojim neprijateljima.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je španskom glumcu Hoseu Sakristanu za film "El muerto y ser feliz" (Mrtvac i osećanje sreće) Havijera Rebola, snimljen u "road movie" žanru u Argentini.

Ovogodišnji festival je privukao nekoliko velikih holivudskih zvezdi, poput Ričarda Gira i Suzan Sarandon koji su promovisali svoj finansijski triler "Arbitrage".

Na festivalu su dodeljene i četiri nagrade za životno delo - priznanja Donestija, čiji su dobitnici ovog 60. festivalskog izdanja bili američki glumci Džon Travolta i Tomi Li Džons, njihov škotski kolega Juan Mekgregor kao i holivudska legenda Dastin Hofman koji je u San Sebastijanu predstavio svoj rediteljski prvenac "Quartet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: