"Melanholija" večeras na Festu

U glavnom programu 40. Festa 27. februara će u velikoj dvorani Sava centra biti prikazan film Larsa fon Trira "Melanholija", koji je dobio nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji film u 2011. godini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pored toga, EFA mu je dodelila nagrade za fotografiju i scenografiju.

Glavna glumica Kirsten Danst nagrađena je prošle godine u Kanu. U jakom glumačkom sastavu filma “Melanholija“ su i Šarlota Genzbur, Kifer Saterland, Stelan Skarsgard, Džon Hart i Šarlota Rempling.

Radnja filma se dešava tokom raskošne zabave povodom venčanja, dok se planeta pod imenom Melanholija približava Zemlji.

Kritika ističe da se u novom filmu kontroverznog danskog reditelja prepliću estetika Andreja Tarkovskog i nadrealizam Metjua Barnija.

U ciklusu Festa "Britanika" kasno uveče u Sava centru prikazuje se drama "Moramo da razgovaramo o Kevinu", rediteljke Lin Remzi.

Ta britansko-američka koprodukcija dobila je nagradu za najbolji film na festivalu u Londonu, dok je Tildi Svinton pripala nagrada EFA-e za najbolju žensku ulogu.

Film počinje od tragedije u kojoj tinejdžer Kevin (upečatljivi mladi glumac Ezra Miler) nasumično ubija vršjnake u svojoj školi, a zatim se vraća na period njegovog rođenja i detinjstva u jednoj običnoj, građanskoj porodici.

Priča teče kroz sećanje očajne majke (Svinton) koja pokušava da spozna kako je došlo do tragedije i kolika je njena odgovornost.

Popodne će u Sava centru u ciklusu "Izabrani dokumentarci" biti prikazan britanski film "Princeza Dajana / Ubistvo" u režiji Kejt Alen.

Takmičarski program Festa "Evropa van Evrope" nastavlja se u Domu omladine projekcijom hrvatskog igranog filma "Fleke". Reditelj Aldo Tardoci prati mladu generaciju i noćni život u savremenom Zagrebu.

U programu "Panorama svetskog filma" pažnju privlače argentinsko ostvarenje "Kinez za poneti" u režiji Sebastijana Borenštajna u Domu omladine i australijski film "Ovde sam" Bek Kol u Dvorani kulturnog centra.

U Muzeju kinoteke nastavljaju se retrospektive filmova Jiržija Mencla i Pitera Bogdanoviča.

Film/TV

Žiri FEST-a spreman za ocenjivanje

Članovi žirija takmičarskog programa "Evropa van Evrope" u okviru 40. FEST-a, u današnjem razgovoru sa novinarima nisu želeli da komentarišu pojedinačne filmove, ali su pozitivno ocenili takmičarsku selekciju i ceo festival.

Film/TV sreda 29.02. 17:35 Komentara: 2

Konferencija o filmu u Kinoteci

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković u petak 2. marta otvoriće u zgradi Jugoslovenske Kinoteke ekspertsku konferenciju na temu "Kriza u filmskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi - izazovi finansiranja mikrobudžetnih filmova".

Film/TV sreda 29.02. 13:58 Komentara: 0

Ženski filmski maraton u REX-u

U okviru osmomartovskog specijalnog izdanja "Slobodne zone u REX-u" zajedno sa Rekonstrukcijom - ženski fond i Mrežom Žene u crnom biće predstavljen Ženski Filmski Maraton i na taj način obeležen Dan žena.

Film/TV sreda 29.02. 13:18 Komentara: 0

Meril Strip pomaže Vajoli Dejvis

Trostruka dobitnica Oskara Meril Strip poklonila je 10.000 dolara školi na Roud Ajlendu koju podržava Vajola Dejvis, crna glumica kojoj je u nedelju izmakao Oskar za najbolju žensku ulogu u korist Stripove.

Film/TV sreda 29.02. 11:45 Komentara: 0

Majkl Man snima dokumentarac za HBO

Holivudski reditelj Majkl Men oprobaće se i u radu na televiziji, u novoj dokumentarnoj seriji o ratnim fotoreporterima koja će pratiti nove generacije fotografa koji izveštavaju o konfliktima u Meksiku, Brazilu, Ugandi i Libiji, saopštila je kablovska televizija HBO.

Film/TV sreda 29.02. 11:41 Komentara: 0
strana 1 od 59 idi na stranu