Grafički dizajner Slavimir Stojanović: "Prvo sam dobio nagradu za životno delo pa onda diplomirao"

Grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro jedan je od najpoznatijih evropskih grafičkih dizajnera. U gostovanju na TV Prva u segmentu "Moj put" umetnik je pričao o svom detinjstvu, poslovnim dostignućima i porodici.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/ Prva TV
Foto: Printskrin/ Prva TV

Stojanović navodi da je želeo da bude fudbaler, iako nije voleo da trenira nego da se takmiči, ali taj san biće vrlo rano zaustavljen – sa 9 godina se povredio na fudbalu. Pao je na glavu i privremeno izgubio pamćenje, a svoje iskustvo o tome opisao je u svojoj knjizi. Ali posle nezgode okreće se crtanju, talentu koji je generacijski u njegovoj porodici.

Sa 16 godina, kao učenik srednje dizajnerske, dobija prvu nagradu za svoj umetnički rad – a od novca od nagrade kupio je dva para starki.

Plakat za Sony Walkman pod uticajem švedskog minimalizma je definisao njegovu karijeru, priseća se Stojanović, dok mu je plakat za predstavu "Rođeni u Jugoslaviji" posebno drag, jer je i on deo generacije koja je nestankom Jugoslavije izgubila i deo svog identiteta.

Dodaje da u kreativnom procesu on lično najviše vremena potroši na razmišljanje o poruci koju želi da prenese.

A šta je ovaj umetnik rekao o svom predlogu zastave mira na izložbi u Hagu, nagradi za životno delo, knjigama i svojoj kćerki Nađi, poslušajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.