Grafički dizajner Slavimir Stojanović: "Prvo sam dobio nagradu za životno delo pa onda diplomirao"

Grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro jedan je od najpoznatijih evropskih grafičkih dizajnera. U gostovanju na TV Prva u segmentu "Moj put" umetnik je pričao o svom detinjstvu, poslovnim dostignućima i porodici.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 14.03.2020.

15:17

Grafički dizajner Slavimir Stojanović:
Foto: Printskrin/ Prva TV

Stojanović navodi da je želeo da bude fudbaler, iako nije voleo da trenira nego da se takmiči, ali taj san biće vrlo rano zaustavljen – sa 9 godina se povredio na fudbalu. Pao je na glavu i privremeno izgubio pamćenje, a svoje iskustvo o tome opisao je u svojoj knjizi. Ali posle nezgode okreće se crtanju, talentu koji je generacijski u njegovoj porodici.

Sa 16 godina, kao učenik srednje dizajnerske, dobija prvu nagradu za svoj umetnički rad – a od novca od nagrade kupio je dva para starki.

Plakat za Sony Walkman pod uticajem švedskog minimalizma je definisao njegovu karijeru, priseća se Stojanović, dok mu je plakat za predstavu "Rođeni u Jugoslaviji" posebno drag, jer je i on deo generacije koja je nestankom Jugoslavije izgubila i deo svog identiteta.

Dodaje da u kreativnom procesu on lično najviše vremena potroši na razmišljanje o poruci koju želi da prenese.

A šta je ovaj umetnik rekao o svom predlogu zastave mira na izložbi u Hagu, nagradi za životno delo, knjigama i svojoj kćerki Nađi, poslušajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: