Počinje Beogradska nedelja arhitekture

Dvanaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture počinje sutra i trajaće do 25. maja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

11:09

Počinje Beogradska nedelja arhitekture
Foto: Facebook / Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Naziv ovogodišnje manifestacije - "Dvorišta ideja" proistekao je iz koncepta evropskog projekta u kojem će BINA sa još 11 partnera učestvovati sledeće četiri godine - "Gradovi deljenja: kreativni podsticaj" (Shared Cities: Creative Momentum) i polazi od pojma "dvorište" koje je u osnovi zajednički, javni prostor u kom nastaju i dele se ideje o gradu i gradskim prostorima po meri korisnika.

BINA će biti svečano otvorena u Likovnoj galeriji KCB-a izložbom "Originalno o Nikoli Dobroviću: Pojmovnik crteža savremene arhitekture" za čiji je koncept zaslužna arhitekta Ljiljana Blagojević.

Ove godine se navršava 50 godina od smrti ovog velikana jugoslovenske arhitekture i podsećanje na Dobrovića u okviru ovogodišnje BINA-e teži da reaktivira uspavane potencijale, nataložene u složenim naslagama znanja i iskustva koje nam je ostavio, objasnili su organizatori manifestacije. Kroz izložbu, seriju predavanja, tribina i naučni skup publika će imati priliku da se uključi kako u kritičku reevaluaciju nezaobilaznog opusa ovog doajena jugoslovenskog modernizma, tako i u sagledavanje mogućnosti da njegova misao i delo ostanu u žiži interesovanja stručne javnosti kao inspiracija za sadašnje i buduće naraštaje arhitekata. Izložbeni program se nastavlja u prostoru Muzeja grada Beograda, gde će 4. maja biti otvorene tri izložbe - "Školjka muzeja: Tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda" autora Zlate Vuksanović-Macure i Angeline Banković, "Biseri muzeja: Buduća stalna postavka Muzeja grada Beograda" Angeline Banković, Dragane Stojić i Zlate Vuksanović-Macure i "Godišnje nagrade za arhitekturu i arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2016. - april 2017".

Paralelno sa ovim izložbama u Muzeju grada Beograda održavaće se i izložba "Actopolis | Umetnost akcije" u produkciji Gete-Instituta i kulturne institucije "Urbane Kinste Rur".

BINA će ugostiti i izložbu "Male utopije - Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije" MAXXI muzeja iz Rima, a kustos izložbe Pipo Ćora biće gost u Beogradu.

U "dvorištu" ovogodišnje BINA-e posebno mesto zauzimaju dva velika EU projekta "Kreativne Evrope": "Future Arćitecture Platform (2016-2017)" i "Shared Cities - Creative Momentum (2016-2020)" u kojima je BINA partner. Najavljene su i konferencije "Predgrađa Beograda - Zamisli budućnost" i "Dvorišta ideja Beograd: Učimo da delamo", kao i radionice u saradnji sa partnerima "Mindspace" iz Budimpeste i "Kunstrepublik" iz Berlina.

Biće predstavljene i dve evropske manifestacije - lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture BETA. Beograđani će i ove godine u maju imati priliku da prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu. U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom trajanja manifestacije biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: