Kanski festival se završava dodelom Zlatne palme

U Kanu će sutra uveče biti završen 68. Međunarodni filmski festival dodelom Zlatne palme za najbolji film, prestižnu nagradu za koju se takmiče 19 filmskih ostvarenja, među kojima su filmovi Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đi Žangkea.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

18:42

Default images

Žiri će večeras posle poslednje projekcije filma, otići na nepoznatu lokaciju gde će doneti odluku o dobitniku Zlatne palme. Članovi žirija, na čelu s predsednicima, američkim rediteljima i scenaristima Džoelom i Itanom Koenom, pojaviće se tek sutra uveče pre svečane dodele nagrade.

Među filmovima u trci za Zlatnu palmu se nalaze Đijovo ostvarenje "Mountains May Depart", Sorentinov "Youth", u kojem igra Majkl Kejn, i Van Santov "The Sea of Trees", koji je razočarao novinare na predpremijeri.

Zastupljeni su različiti žanrovi, od drame i borilačkih trilera do naučne fantastike, kao što je film "Lobster" (Jastog) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Francuska rediteljka "novog talasa", 86-godišnja Anjes Varda, dobiće počasnu Zlatnu palmu za životno delo i biće prva žena koja će dobiti tu nagradu.

Prestižni festival, koji je počeo 13. maja, sutra uveče će zatvoriti dokumentarni film o klimi "Le feu et la glace" (Vatra i led) francuskog reditelja i oskarovca Lika Žakea.

Na ovogodišnjem festivalu obeleženo je 60 godina od nagrade Zlatne palme, koja vredi 20.000 evra i izrađuje se od zlata i posebnog kristala.

Zlatna palma, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je doneo odluku o dobitniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: