Nova vest
Borilački sportovi 52

2.5.2024.

10:53

Predsednik Srbije sa "zlatnim" bokserima: "Hvala vam što ste vratili klince u sale"

Predsednik Srbije Alkesandar Vučić primio je delegaciju Bokserskog saveza Srbije u zgradi Predsedništva.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/Rade Perlić/ nr

Delegaciju Bokserskog saveza Srbije (BŠ) predvodio je predsednik Nenad Borovčanin, a na prijemu su bili i selektor muškog tima Milan Piperski, selektor ženskog tima Mirko Ždralo, kao i bokserske legende. Prijemu prisustvovao i ministar sporta Zoran Gajić.

Naši bokseri su osvojili rekordan broj medalja na nedavnom Evropskom prvenstvu u Beogradu, čime je zauzeto drugo mesto u ukupnom poretku svih zemalja učesnica, a bilo ih je 34, sa 337 takmičara u obe konkurencije.

Prvo mesto kao najuspešnija zemlja prvenstva "Starog kontinenta" prema EUBC i IBA kriterijumima zauzela je Rusija, na trćoj poziciji je Turska.

"Hvala vam svima što ste danas ovde, da vam se zahvalim za veliku radost koji ste doneli našoj zemlji. Pre svega, hvala vam na tome što ste vašim radom i uspesima uspeli da vratite veliki broj klinaca u bokerske sale. Ono što mi možemo da obećamo oko nagrada za medalje koje ste osvojili. To nije mali novac, ali uspeli smo da prevaziđemo to. Imaćete ga na računima sledeće nedelje. Za ovaj sport to nije mali novac. Hvala vam što su nam sale pune, to je za mene najvažnija novost. Uveren sam da ćete nas još puno puta obradovati", rekao je Vučić.

Najuspešnija boksera EP Beograd 2024. je mlada i zlatna zvezda srpskog ringa Sara Ćirković, dok je najbolji bokser šampionata Bugarin u Rami Mofid Kivan.

"Ja znam da je, od kako je Sara iz Bratunca došla, Republika Srpska dodatno navija za našu zemlju. Zahvalan sam i našim srpskim ruskinjama, kako bih ja to rekao, na zlatnim medaljama. Jedanaest medalja su nam osvojile dame, devet muškarci. Žene su uvek u Srbiji uspešnije, makaz za medalju-dve", dodao je Vučić.

Srbiju čekaju Olimpijske igre u Parizu za koje su norme izborili Sara Ćirković, Natalija Šadrina i Vahid Abasov. Priliku da im se pridruže ima još naših reprezentativaca kako kod dama tako i kod muškaraca kroz kvalifikacioni turnir koji se održava na Tajlandu od 21.  maja do 3. juna 2024.

"Za sada imamo tri predstavnika za OI, Sara Ćirković, Šandrina, Abasov. Ako još neko uspe da se plasira na Tajlandu, mada je tamo teško, ali biće sjajno. Ko ode u Pariz imaće veliku podršku, ali vi se već spremajte za Los Anđeles. Beskrajno vam hvala, tu sam doveo i zamenika ministra finansija, da se reše problemi, i da se izgradi veliki centar za boks u Novom Beogradu u bloku 71. Mnogo toga očekujem od vas. Odmorite se, a onda na još teži rad. Pozivam decu da uđu u bokserske sale, uz dobar angažman Saveza, Ministarstva i vaš ogroman trud i energiju, siguran sam da ćemo biti ponosni na vas", zaključio je Vučić.

Ženski tim Srbije, pod svodovima legendarne hale "Aleksandar Nikolić, izbrojao je 11 medalja, od toga tri zlata (Sara Ćirković 54kg, Natalija Šadrina 60kg, Kristina Kuluhova 63kg), jedno srebro Kristina Nađ Varga 48kg i sedam bronzi (Nina Radovanović 50kg, Dragana Jovanović 52kg, Anđela Branković 57kg, Milena Matović 66kg, Nikolina Gajić 75kg, Elma Hajrović 81kg, Sara Miljković +81kg) prevođene selektorom Mirkom Ždralom i trenerima Pedro Granado Ranceoml, Alanom Bičenovim, Sašom Grdeljevićem i Stojanom Kneževićem.

Muška boks selekcija Srbije na EP u Beogradu osvojila je devet medalja, od toga jednu zlatnu Jovan Nikolić 71kg, dva srebra Rasko Simić 80kg i Dušan Veletić +92kg i šest bronzi: Rade Joksimović 48kg, Omer Ametović 51kg, Vahid Abasov 67kg, Almir Memić 75kg, Veljko Ražnatović 86kg, Sadam Magomedov 92kg, prevođeni selektorom Milanom Piperskim i trenerom Luis Frometa Matosom.

Podeli:

Komentari 52

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 52

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu