Salon arhitekture: Granpri Vibbetu

Uručenjem nagrada u sredu uveče u Muzeju primenjene umetnosti otvoren je 35. Salon arhitekture, koji će pod sloganom "Još uvek imamo arhitekturu..." trajati do 30. aprila.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

10:02

Default images

U punoj galeriji Muzeja, Gran pri je uručen Miloradu Vidojeviću za prefabrikaciju: hala "Vibbet" za preradu mineralnih sirovina u Čačku. Nagrada u kategoriji arhitektura dodeljena je Dejanu Todoroviću za stambeno-poslovni objekat u Bregalničkoj ulici u Beogradu, dok je nagrada za enterijer pripala studiju "Autori" (Dijana Novaković, Maja Trbović, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović) za enterijer objekta kulturno-turističkog kompleksa "Terra Panonica" u Mokrinu.

Milica Dejanović, Tijana Lukić, Vojislav Dacić, Oksana Čolić, Gordana Stepanović i Milan Mlinar nagradjeni su u kategoriji eksperiment za interaktivnu instalaciju "Ksiloteka".

Nagradu za istraživanje dobila je Dubravka Sekulić za publikovano istraživanje "Glotzt Nicht so Romantisch! On extra-legal Space in Belgrade", a Zlati Vuksanović-Macuri je uručena nagrada za publikaciju "Život na ivici: stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941".

Pohvale su dobili Srđan Marlović za tipološku rehabilitaciju, rekonstrukciju i delimičnu restauraciju mletačke bolnice/austrougarske kasarne iz 1688. u Herceg Novom i Nemanja Radusinović za zimsku vikend kuću na Dunavu, u Novom Sadu.
Foto: TANJUG/DANILO PETERNEK
Odluku o laureatima doneo je žiri u sastavu: Maša Bratuša, Vesna Cagić Milošević, Radivoje Dinulović, Andrej Kalamar i Grozdana Šišović. Pri kraju Salona biće dodeljene novoustanovljene nagrade - za arhitektonsku kritiku i fotografiju. Na izložbi je predstavljen 141 rad, odabran medju 238 prijavljenih, dok su u konkurenciji za nagrade bila 93 rada.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja primenjenih umetnosti, kustos Salona i urednik kataloga Ljiljana Miletić Abramović je na otvaranju ukazala na vitalnost i kontinuitet arhitekture u Srbiji i izrazila uverenje da ona, sudeći po interesovanju mladih za Salon i izloženim radovima, ima budućnost.
Prateći program Salona počinje 29. marta predavanjem Ines Tolić - "Obnova Skoplja posle zemljotresa 1963", a do 30. aprila predstaviće se veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva i biće razmatrane teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo.
Foto: TANJUG/DANILO PETERNEK
Predviđen je i okrugli sto "Budućnost Dobrovićevog kompleksa zgrada državnog Sekretarijata za narodnu odbranu kao autentičnog svedočastva istorije kulture ljudske civilizacije".

Arhitekta Sante Simone iz Italije održaće predavanje o postomodernom nasledju Novog Beograda, biće predstavljena nagradjena knjiga "Život na ivici: stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941", profesor Univerziteta u Napulju Mario Pisani održaće predavanje "Novi pejzaži".

Salon je prilika i studentima za razmenu iskustava, u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, a muzejske publikacije, na temu savremene arhitekture i dizajna, prodavaće se tokom trajanja manifestacije po značajno povoljnijim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: