"Crni panter": Mogao je da bude odličan film, ali...

Crni panter je najnoviji film Marvelovog filmskog univerzuma i spada među filmove koji pokušavaju uvesti manje poznate junake poput Doktora Strejndža i Entmena i, naravno, samog Crnog pantera.

Upozorenje: Spoiler alert

Podeli
Foto: YouTube Screenshot/Marvel Entertainment
Foto: YouTube Screenshot/Marvel Entertainment

Piše: Andreja Stojanović, student treće godine osnovnih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Film je u izvesnoj meri specifičan jer fokus, za promenu, nije na anglosaksonskom svetu, već na centralnoj Africi što mu, kroz fantastičnu estetiku tog kontinenta i neke odista egzotične zvukove i kostime, daje nesvakidašnju svežinu, posebno za film u toliko prekrcanom univerzumu kakav je Marvelov filmski univerzum. Ipak, ovo samo po sebi nije dovoljno da film učini izuzetnim i ja sam, za razliku od mnogih kritičara, razočaran time koliko je zapravo osrednji.

Crni panter, za početak, pati od dosta uobičajenog sindroma za ovaj žanr u kome su protivnici toliko moćni i neuništivi da borbe između njih nisu zaista zanimljive, ako izuzmemo izuzetno kvalitetne efekte i sjajnu fotografiju, jer izgleda kao da ništa nije na kocki. Čini se da su i scenaristi bili svesni ovoga jer T'Čala, Crni panter, u više navrata gubi moći Crnog pantera i ovo odista daje nekoliko sekvenci prave napetosti i uzbuđenja.

Ipak, ovo samo po sebi samo dalje ukazuje na osnovni problem koji je dodatno pogoršan činjenicom da moći Crnog pantera i njegovog kostima nisu potpuno jasne bilo kome ko nije upoznat sa stripom i deluju kao kombinacija supermena i Tonija Starka opremljenog tehnologijom Vremenskih gospodara iz popularne i dugovečne serije Doctor Who. Ovo je na mnogo načina iritantno za ljude kojima je stalo do kontinuiteta jer bilo šta može da se desi, ali i uzbudljivo jer, ja barem, ne mogu da se ne pitam kako će se tehnologija zasnovana na Vibranijumu nositi protiv Tanosa u trećem nastavku Osvetnika.

Uprkos činjenici da film pati i od niza logičkih problema, oni nisu presudni ni loši jer je moguće razrešiti ih sa vrlo malo mentalne gimnastike, što, naravno, nije idealno, ali nije ni užasno. Posebno što ne sumnjam da se u stripovima o Crnom panteru kriju odgovori na mnoga od ovih pitanja. Veći problem, ipak, jeste u kojoj meri ovaj film liči na sve druge iz svojega univerzuma.

"Egzorcizam" u pokušaju: Površno, mehanički, beživotno

"Doušnik": Sve što se očekuje od dobrog američkog filma

Film "Ja, Tonja": Mračna strana američkog sna

Deset godina od kraja najbolje serije svih vremena

Prati identičan šablon koji je već viđen toliko puta da praktično potpuno uklanja svaku priliku za iznenađenja i prave obrte. Može se reći da svi filmovi koji pripadaju arhiplotu prate isti šablon, ali ovo je daleko osetnije u ovom slučaju jer postoji još najmanje jedan dodatan nivo sličnosti zbog deljenog univerzuma među svim Marvelovim filmovima. Čak je i glavni antagonista, Kilmonger, koga hvale kao izuzetnog filmskog zloću, malo ljudskija i, istina, zato zanimljivija verzija Ultrona iz drugog nastavka Osvetnika.

Da ovaj šablon ne postoji momenat kada T'Čala gubi tron i, naizgled život bi bio zanimljiv i uzbudljiv, ali je očigledno čak izvan i neke minimalne sumnje da će se vratiti u život i na vlast.

Ipak, sve ovo ne znači da je u pitanju loš film. U pitanju je čak, ako pogledamo šta je sve snimano, jedan od boljih superherojskih filmova. Naravno, upravo u ovome i jeste problem. Crni panter je mogao da bude odličan, čak krije i nekoliko sjajnih momenata i baš zato činjenica da je osrednji boli mnogo više nego da je u pitanju zaista bezvezan film.

Što se tehničkih aspekata tiče, svakako valja izdvojiti prelepu fotografiju i uzbudljive kostime koji prelepo dočaravaju taj prezanimljiv kontinent na kome se veći deo radnje odvija. Muzika je isto jako dobra, mada ja lično imam problem sa fokusom koji je dat kulturi američkih Crnaca čak i ispred afričkih, posebno kada je film imao sjajnu priliku da pokaže živahnu muzičku scenu, na primer, Malija- Rokija Traore, Ali Farka Ture, Tinariven, ili Fatumata Dijavara bi svi sjajno zvučali u Crnom panteru, a oni svakako nisu jedini.

Sve u svemu, iako bi cinik rekao da film drugde ima mnogo bolje recenzije pre svega jer niko ne želi da bude optužen da je rasista, ovo nije u potpunosti tačno. Ljubitelji MCU-a će uživati, mada im možda, ako su nalik meni, bude dosadno u par navrata, ali svi ostali neće mnogo izgubiti ako preskoče ovaj film. Sve više deluje kao da se i za Marvel može reći: Ako ste videli jedan, videli ste ih sve.

Film/TV

"Dark": Serija u kojoj svaka priča vodi u slepu ulicu

Nemačka serija DARK u produkciji svima poznate američke striming platforme Netflix je doživela izuzetan uspeh i visoke ocene koje je dobila od kritičara i publike, kao i brojne nominacije za nagrade za najbolji scenario, najboljeg glumca (Oliver Masucci), najbolju glumicu (Karoline Eichhorn), ali i najbolji koncept.

Film/TV sreda 18.04. 15:22 Komentara: 42

Kako je Oleg Trofim sebe naveo na "tanak led"

"Led“ ("Lyod“), režiserski prvenac ruskog reditelja Olega Trofima, moderna je bajka i ljubavna priča o dvoje mladih ljudi, koji, spletom okolnosti, sledeći svoje snove i ambicije, pobuđuju jedno kod drugog emocije, koje ih na kraju spajaju.

Film/TV ponedeljak 16.04. 11:40 Komentara: 3

"Prema istinitoj priči": Ilustracija trilera i ništa više

Na prvi pogled, postavka novog filma Romana Polanskog "Prema istinitoj priči" je intrigantna: poznata spisateljica Delfin pati od kreativne blokade, i u svom ranjivom stanju zbližava se sa tajanstvenom, atraktivnom L. (Elle, što na francuskom može da znači jednostavno ona).

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV sreda 4.04. 12:00 Komentara: 3

"Fantomska nit": Poslednji film Danijela Dej Luisa?

Najnovije ostvarenje Pola Tomasa Andersona (režiser i scenarista) - „Fantomska nit”, dugo je iščekivano u bioskopima, jer je rekorder po broju osvojenih Oskara u kategoriji za najboljeg glavnog glumca, Danijel Dej Luis („Moje levo stopalo”, „Biće krvi” i „Linkoln”), najavio da će se upravo ovim filmom oprostiti od glume.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV ponedeljak 2.04. 20:55 Komentara: 10

"Vernost": Čovek je čoveku... pas

"Vernost" (Le fidele) je priča koja prati razvoj ljubavne veze između Džidžija, člana gangsterske bande koji se predstavlja kao biznismen u domenu automobila i Bibi, devojke koja se profesionalno bavi trkama, iz porodice višeg staleža.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV utorak 27.03. 11:30 Komentara: 1

"Egzorcizam" u pokušaju: Površno, mehanički, beživotno

Dalibor Matanić, režiser filmova “Fine mrtve devojke” i ”Zvizdan”, bavi se, u svojim filmovima, socijalnim temama, kritikuje društvo i sistem, ali se takođe bavi i porodičnim i ljubavnim odnosima pojedinaca, kao i njihovom uslovljenošću od unutrašnjih i spoljnih faktora. U filmu “Egzorcizam”, popularnog naslova zbog poznatih holivudskih filmova i tv serije, Matanić je pristupio navedenim temama vrlo površno, takoreći pamfletski i “od spolja”, kao da su mu likovi, u filmu, lutke, a scene sličice od kojih pravi kolaž, kojim ističe svoju ideju.

Upozorenje: Spoiler alert

Film/TV utorak 20.03. 11:05 Komentara: 6

"Doušnik": Sve što se očekuje od dobrog američkog filma

Ovaj politički triler u režiji Stivena Spilberga jeste priča o prikrivanju informacija i obmanjivanju građana koje je trajalo tokom mandata četiri predsednika SAD, te o guranju prve žene u čijem vlasništvu su jedne novine i njenog tvrdoglavog i srčanog urednika u nepredvidivu i neprijatnu borbu štampe i vlade.

Film/TV ponedeljak 12.03. 11:30 Komentara: 13
strana 1 od 105 idi na stranu