Kultura

Četvrtak, 19.10.2006.

16:02

Silvija Plat u Američkom kutku

U okviru Američkog kutka u Beogradu, na prvom spratu Doma omladine u četvrtak 19. oktobra u 21 čas biće prikazana predstava Silvije Plat “Trun u oku” u adaptaciji i režiji Rade Đuričin.

Izvor: B92

Default images

U predstavi Silviju Plat igra Vjera Mujović a Silvijinu majku Rada Đuričin.

“Rada Đuričin, već četiri decenije na beogradskim pozorišnim scenama, TV, radiju i filmu, ostvarila je veliki broj uloga i gostovala u zemlji i mnogim gradovima u svetu. Posebno treba istaći da Rada Đuričin spada u glumice koje su i same inicirale pozorišne predstave i TV projekte. I tu se mogu uočiti bar dva toka: literarni kabare i ženske teme.

Baveći se temom savremene žene, Rada je adaptirala romane Erike Džong “Strah od letenja”, stvorila istoimenu monodramu. Takođe je tumačila i monodrame Franke Rame i Daria Foa “Usamljena žena” i “Buđenje”. Inicirala postavljanje u JDP-u duo drame Mome Kapora “Kraj vikenda”, kao i najspektakularnijeg poduhvata na tu temu “Gospođa Kolontaj” švedske spisateljice Agnete Plejel.

Bila je i koautor TV serije “Ženski rod - muški rod”. Kasnije se pozabavila Desankom Maksimović u pozorištu i napravila TV seriju “Desanka”.

Potom je pripremila monodramu “Katarina Ivanovna iz Zločina i kazne”, po motivima uzetim od F. M. Dostojevskog.

Ovoga puta, Rada Đuričin, koristeći “Silvijina pisma kući”, njenu poeziju i roman “Stakleno zvono”, napravila je koncert - predstavu, “Trun u oku” koja govori o životu tragično preminule pesnikinje, i to kroz odnos sa njenom majkom, za koju je Silvija Plat bila izuzetno vezana,” naveo je o predstavi Jovan Ćirilov.

B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: