Svet

Ponedeljak, 30.04.2018.

11:27

Sećate se Turskog toka? Kuda je trenutno?

Izgradnja podvodnog dela prvog kraka gasovoda Turski tok završena je u blizini turske obale Crnog mora, saopštila je ruska kompanija Gasprom.

Izvor: Tanjug

Sećate se Turskog toka? Kuda je trenutno?
(Foto: Thinkstock, ilustracija)

Od početka izgradnje gasovoda prošle godine položeni su cevovodi u dužini od 1.161 kilometra, saopšteno je iz te kompanije, koja planira da izgradnju gasovoda završi u 2019. godini, prenosi agencija Rojters.

Prosečna brzina izgradnje podvodnog dela gasovoda, na čemu je radio specijalni brod za polaganje cevi u dubokom moru "Pionirski duh", iznosila je 4,3 kilometra po danu, poručuju iz Gasproma, a prenosi ruska agencija Tas s.

Maksimalna efikasnost od 5,6 km po danu dostignuta je dva puta tokom februara meseca. Druga linija gasovoda biće položena u trećem kvartalu 2018. godine, navodi se u saopštenju Gasproma.

Prva linija gasovoda Turski tok će snabdevati gasom samo Tursku, dok će druga služiti za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope. Svaki krak gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrednost projekta procenjena je na 11,4 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

20 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

3 h

Podeli: