Petak, 30.01.2015.

11:31

Medijska scena Srbije u decembru 2014.

Monitoring medijske scene u Srbiji se nastavlja - na sajtu ANEM-a je objavljen je 59. monitoring izveštaj (za decembar 2014).

Izvor: B92

Default images

MONITORING IZVEŠTAJ br. 59 – MEDIJSKA SCENA SRBIJE U DECEMBRU 2014:
  • Sloboda izražavanja pretnje i pritisci na novinare i medije – zašto je neprihvatljivo da javne ustanove, o kojima javnost svakako ima interes da bude informisana, prave spiskove podobnih ili nepodobnih novinara da o takvim ustanovama izveštavaju, kao i zašto je neprihvatljiv otkaz novinaru zbog verno prenete informacije sa konferencije za štampu opozicione stranke, odnosno zašto posao novinara i medija nikako ne može biti da prećute kritiku vlasti kako bi izveštavali „uravnoteženo i nepristrasno”; sudski postupci – zbog čega je odluka Apelacionog suda u Beogradu u predmetu po tužbi Мiće Јоvаnоvića, vlаsnika i bivšeg rеktоra Univеrzitеtа Меgаtrеnd protiv izdavača, urednika i novinara magazina „Svedok“ važna za praksu kojom se „sаtirični i šаlјivi kоmеntаri, lični stаv i kritičkо mišlјеnjе аutоrа tеkstа” više neće kvalifikovati kao objavljivanje „nеistinitih i nеprоvеrеnih infоrmаciјa”;
  • Implementacija postojećih zakona Zakon o elektronskim medijima – analiza nacrta tri pravilnika o kojima je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) otvorilo javnu raspravu, i to Nacrta Pravilnika o kriterijumima za utvrđivanje liste najvažnijih događaja i ostvarivanju prava na pristup tim događajima, Pravilnika o zaštiti prava i interesa maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga i Pravilnika o načinu izricanja mera pružaocima medijskih usluga; u analizi se posebno ističe da je ovo prvi put, još otkako u Srbiji postoji i funkcioniše nezavisno regulatorno telo za radiodifuziju, odnosno sada za elektronske medije, da se o sadržaju nekog opšteg akta tog tela vodi javna rasprava, što predstavlja bitan pomak ka transparentnosti regulacije u sektoru elektronskih medija;
  • Usvajanje novih zakonaautori konstatuju da u ovom periodu nije bilo aktivnosti u pogledu donošenja zakona relevantnih za medije;
  • Rad nadležnih organa obrađen je rad Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Ministarstva kulture i informisanja i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti;
  • Proces digitalizacije – šta je u decembru 2014. obeležilo proces digitalizacije i kome pogoduju popusti predviđeni u cenovniku JP ETV;
  • Proces privatizacije medijadokle se stiglo u postupku privatizacije medija nakon donošenja novih medijskih zakona;
  • Zaključak Izveštaja – autori sumiraju Izveštaj i ukazuju na to šta su najvažnija dešavanja u medijskom sektoru u decembru 2014.


Pedeset deveti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

II IZVEŠTAJ SA MONITORING OKRUGLOG STOLA XI

Monitoring okrugli sto XI održan je 26. januara 2015. u Beogradu. Na njemu je ANEM javno predstavio svoju elektronsku Monitoring Publikaciju XI. Oko 50 učesnika iz medijskog sektora, nevladinog sektora, nadležnih organa i drugih zainteresovanih strana uživo je slušalo autore tekstova Publikacije – advokata Slobodana Kremenjaka i Miloša Stojkovića, članove monitoring tima ANEM-a, medijskog stručnjaka Davora Glavaša, kao i prof dr. Irini Reljin, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji su predstavili svoje tekstove o aktuelnim pitanjima u medijskom sektoru Srbije, pisanim za Publikaciju. Koja su to pitanja i kako je tekao događaj, pročitajte na sajtu ANEM-a, u izveštaju sa okruglog stola.

Na web sajtu ANEM-a, u rubrici Monitoring medijske scene, potražite i ostale Monitoring Izveštaje, Publikacije i izveštaje sa monitoring okruglih stolova!

Izneti stavovi u Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav. Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: