Petak, 28.11.2014.

00:22

Olandova poruka afričkim liderima

Fransoa Oland je, dva dana pred samit Frankofonije u Dakaru, pozvao afričke lidere da odole iskušenju da se grčevito drže vlasti i da zato čak menjaju i ustave.

Izvor: Beta

Default images

Na pitanje o odlasku s vlasti predsednika Burkine Faso, Bleza Kompaorea krajem oktobra pod pritiskom naroda, francuski predsednik Fransoa Oland je ocenio da je to zbacivanje "lekcija mnogim šefovima država, ne samo u Africi".

U intervju za TV kanal "Frans 24" i "TV5 Mond" i za "Radio Frans enternasional", Oland je rekao: "Ne menjajte ustavni poredak radi ličnog interesa" što je Kompaore pokušao, te je zbačen posle 27 godina vladavine.

Na pitanja o stanju u nekoliko afričkih zemalja čiji lideri mogu doći u iskušenje da promene ustave radi ostanka na vlasti - u Demokratskoj Republici Kongo, Kongu i Ruandi, Oland je ukazao na potrebu poštovanja "poruke iz glasačkih kutija".

"Ishod glasanja... ne možemo menjati nekažnjeno. Kada šef države ostane više uzastopnih mandata i čak dostigne starosnu granicu ili najveći dopušten broj mandata, ne može postupiti drugačije" osim da ode s vlasti", rekao je on.

A u zemljama u kojima nema ustavnog ograničenja mandata lidera - kao što su Čad, Kamerun, Gabon i Togo, Oland smatra da je nužno obezbediti da izbori budu "slobodni, pluralistički i demokratski".

"Francuska nije staratelj afričkih zemalja. Moj odnos sa afričkim liderima nikada nije bio odnos uticanja ili dominacije (...). To bi bilo potpuno suprotno mojoj koncepciji odnosa Francuske i Afrike", rekao je Oland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: