Nedelja, 20.10.2013.

18:21

SPD odobrio pregovore s Merkelovom

Delegati SPD podržali su odluku vrha partije o početku koalicionih pregovora za formiranje vlade s pobednicima - demohrišćanima, kancelarke Angele Merkel.

Izvor: Tanjug

Default images

Delegati Socijaldemokratske partije (SPD) su na današnjem partijskom konventu, uprkos protivljenju i kritikama članstva i svojih tradicionalnih birača, podržali odluku vrha partije o početku koalicionih pregovora za formiranje vlade s pobednicima - demohrišćanima.

Tako je otvoren put za pregovore o novoj vladi "velike koalicije", drugoj po redu s Merkelovom na čelu, koji bi, kako je već najavljeno, mogli da počnu u sredu, da traju do polovine ili kraja novembra i onda još jednom da o tome glasa oko 470.000 SPD-članova, prenose danas nemački mediji.

Na partijskom konventu SPD danas se od 235 delegata, 204 izjasnilo za razgovore o vladi "velike koalicije".

Partijski konvent je najviše telo odlučivanja SPD koje se sastaje između partijskih kongresa i na zatvorenim sednicama raspravlja o određenim temama.

Čelnici SPD su, kako proizilazi iz dokumenata u koje je magazin "Špigel" imao uvid, sačinili deset zahteva za Merkelovu, koji se, kako se već duže u diskusijama čuje, odnose na minimalnu cenu rada od 8,5 evra po satu, anuliranje razlike u plaćanju za isti posao žena i muškaraca, više žena na vodećim pozicijama, uvođenje poreza na finansisjke transakcije, veće investicije u obrazovanje i infrastrukturu, jače zapošljavanje u zoni evra, bolji penzijski sistem, strategiju provrednog rasta Evrope......

Predsednik SPD Zigmar Gabrijel naišao je na ozbiljne kritike članstva ove najstarije nemačke partije zbog planova o vladi "velike koalicije" s Merkelovom.

I dok jedni govore da bi pregovori mogli da traju ceo novembar, tabliod "Bild" piše da Gabrijel želi da "doda gas" i da se koalicioni pregovori okončaju već do partijskog kongresa SPD, koji će biti održan od 14. do 16. novembra u Lajpcigu.

Mediji, istovremeno, navode da narod, koji je izašao na izbore 22. septembra, očekuje do kraja ove godine formiranje nove nemačke vlade, a ne, kako je to generalni sekretar SPD Andrea Nales rekla - početkom 2014. godine.

Između demohrišćana i socijaldemokrata ima više spornih tema-levo krilo SPD insitira na podizanju poreza za bogate, recimo, a privredno krilo Hrišćansko-demokratske unije je protiv uvođenja minimalne cene rada, jer bi to, smatraju demohrišćani, zakočilo privredni rast.

Ukoliko SPD i demohrišćinai, kao što se očekuje, do kraja godine formiraju vladu, onda će oni u nemačkom Bundestagu imati više od 80 odsto poslaničkih mesta, a opozicija, koju će činiti Zeleni i Levica, oko 20 odsto glasova.

Ukazujući na mogući mali značaj opozicije, mediji prenose da je, recimo, za pokretanje inicijative za formiranje određene istražne parlamentarne komisije ili za proveru nekog zakona u Saveznom ustavnom sudu minimalno potrebno 25 odsto glasova, ali i da su vladajuće partije raspoložene da na tu temu razgovaraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: