Ponedeljak, 03.08.2009.

18:10

Nova optužnica za ratni zločin

Županijsko tužilaštvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv M.C. (54), koji ima državljanstvo Hrvatske i Srbije, zbog ratnog zločina protiv civila.

Izvor: Tanjug

Default images

Nevladina organizacija Karlovački odbor za ljudska prava saopštia je da je reč o Mići Cekinoviću koji je na osnovu međunarodne poternice 14. aprila ove godine uhapšen na graničnom prelazu Rača, između Srbije i BiH, i predat Tužilaštvu BiH.

Kako nema državljanstvo BiH, Cekinović je 9. jula predat hrvatskim vlastima, otkad se nalazi u pritvoru na osnovu rešenja Županijskog suda u Karlovcu.

Cekinović je optužen da je novembra 1991. godine kao komandir čete Teritorijalne odbrane iz Primišlje, koja je bila u sastavu vojske SAO Krajine, na području Slunja i okolnih mesta, kršeći međunarodne konvencije o ratovanju, dozvoljavao i naređivao hapšenje, zlostavljanje i ubijanje Hrvata i paljenje i rušenje kuća.

Optužnica Cekinovića tereti i zbog toga što su pripadnici njegove jedinice jednu osobu uhapsili, prebili i bez ikakvog pravnog osnova zatvorili, jednog su civila ubili i zapalili njegovu kuću, a veći deo hrvatskog stanovništva proterali.

Cekinović je jedan od 40 okrivljenih sa spiska u rešenju o pokretanju istrage iz 2000. godine za krivična dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civila na Kordunu.

Svih 40 istraga je teretila za ratne zločine počinjene u Slunju, Hrvatskom Blagaju, Gornjoj Glini, Pavlovcu, Donjem i Gornjem Nikšiću, Cerovcu, Cvitovićima, Gornjem i Donjem Kremenu, Marindolskom Brdu i Cetingradu.

Nekima od njih je suđeno, pa su pravosnažno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a veći broj njih još nije dostupan hrvatskom sudstvu, iako su njihova imena na međunarodnim poternicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: