Info

Četvrtak, 20.11.2008.

17:12

Žene u Crnoj Gori neravnopravne

Više od polovine žena u Crnoj Gori na radnom mestu nema jednak tretman kao muškarci.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je pokazalo istraživanje koje su sprovele nevladine organizacije SOS telefon iz Nikšića i Ženska alijansa za razvoj. Istraživanje je sprovedeno od jula do septembra u više crnogorskih gradova i obuhvatilo je 500 zaposlenih, među kojima i 103 muškarca.

Cilj je bio da se javnost upozna sa mišljenjem zaposlenih o tome koliko su diskriminacije prema polu i svakom uznemiravanju prisutne u društvu i koji su njihovi najčešći oblici, kao i mehanizmi zaštite, rekla je Snežana Kršikapa iz SOS-a na konferenciji za novinare.

Sociolog Ljiljana Vujadinović je ukazala da je istraživanje pokazalo da diskriminacija po osnovu pola, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje postoje u Crnoj Gori.

Odgovori ispitanika, prema njenim rečima, ukazuju na društvene implikacije evidentiranog fenomena, čije je izvorište još neizdiferencirana društvena struktura.

Ona je ocenila da su egzistencijalni i strah od gubitka posla godinama konstante u našem društvu. Nadređenima i poslodavcima to daje za pravo da mogu da omalovažavaju, vređaju, šikaniraju, seksualno uznemiravaju i lažno optužuju, ocenila je.

Vujadinovićeva je, kao posebnu zanimljivost, istakla da polovina ispitanika smatra da najviše diskriminacije ima u "sivoj ekonomiji", a 37 odsto u malim i srednjim privatnim preduzećima.

"Žene su najveće žrtve sive ekonomije i spremne su na sve vrste maltretiranja i uznemiravanja iz egzistencijalnih razloga", navela je Vujadinovićeva.

Istraživanje je pokazalo da su najčešće žtve diskriminacije na radnom mestu mlade osobe, a uzmnemiravanje osim od nadređenih u 21 odsto dolazi od koleginica i devet odsto od kolega, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: