Ponedeljak, 17.04.2023.

10:26

Stanari tri zgrade u Nišu se udružili i izgradili solarnu elektranu

Stambena zajednica, koju čine tri zgrade u Nišu, instalirala je solarne panele na svojim krovovima koji će joj omogućiti da proizvede dovoljno električne energije da pokrije zajedničku potrošnju struje.

Izvor: Balkangreenenergynews.com

Stanari tri zgrade u Nišu se udružili i izgradili solarnu elektranu
Foto: Shutterstock/only_kim

Na ovaj način model prozjumera i proizvodnja zelene energije za sopstvenu potrošnju posle domaćinstava počinje da osvaja i zgrade.

Stambena zajednica iz Niša je druga koja je dobila status prozjumera ili kupca-proizvođača, posle zgrade iz Pančeva, ali u suštini predstavlja prvu pravu stambenu zajendicu koja proizvodi struju za sopstvenu potrošnju. Naime, u Pančevu je stambena zajednica bila način da jedan od stanara proizvodi energiju za svoje potrebe, dok će u Nišu tri zgrade sa 134 stanova i oko 400 stanara proizvoditi struju koju će koristiti svi.

Solarni paneli snage 74,5 kW i tri punjača za električna vozila sa četiri mesta za punjenje, pojedinačne snage 22 kW instalirani su u okviru projekta "Fotonaponska solarna elektrana sa punjačima za električna vozila – stambeni kompleks Magdon Niš" koji su sproveli Centar za održivi razvoj energetike (CORE) i stambena zajednica Patrisa Lumumbe 49, 51, 53 Niš. Mentor projekta bila je organizacija Eneca.

Vrednost investicije, kako kažu u Centru, je bila skoro 94.000 dolara uz donaciju od 40.000 dolara u okviru projekta "Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji", koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa ministarstvima rudarstva i energetike, i zaštite životne sredine.

Mašinski inženjer Boban Starinac, direktor Centra, kaže za Balkan Green Energy News, da će se investicija u Nišu stanarima isplatiti za 4-5 godina, a bez donacije i punjača bi period otplate bio 7-8 godina. On ističe da ove tri zgrade imaju veću zajedničku potrošnju od proseka i da od visine te potrošnje i zavisi povraćaj investcije.

Računice pokazuju da bez donacija ili neke druge subvencije zgrada sa prosečnom zajedničkom potrošnjom struje može instaliranje solarnih panela da isplati za 9-11 godina, a vek trajanja solarnih sistema je 25 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: