Utorak, 14.09.1999.

00:18

KFOR: Srpske paravojne jedinice pokusavaju da destabilizuju Kosovo

Izvor: B92

Default images
Portparol KFOR-a Ole Irgens izjavio je u ponedeljak Rojtersu da manje srpske paravojne jedinice pokusavaju da destabilizuju Kosovo organizovanim incidentima. U izjavi za B2 92, on je rekao da "u poslednjih par dana, nekoliko epizoda navode na indicije o organizovanom srpskom pokusaju da se situacija na Kosovu namerno destabilizuje i pogorsa". Jirgens je takodje rekao kako se cini "da su neredi u Kosovskoj Mitrovici orkestrirani i da su na istoku i severu zapazene srpske aktivnosti i potom dodao:

"Dobili smo nekoliko nepotvrdjenih izvestaja o tome da su na Kosovu primecene grupe boraca u tamnim uniformama. Iako nemamo dokaza o bilo kakvim do sada poznatim paravojnim aktivnostima, ove izvestaje uzimamo krajnje ozbiljno u obzir i sigurno je da necemo tolerisati bilo kakvo zlocinacko ponasanje na Kosovu, sa koje god strane da dolazi. Ako budu ugrozeni, vojnici KFOR-a ce, u skladu sa pravilima, odgovoriti na robustan nacin, sto ukljucuje i vojnu silu, ukoliko je potrebno". Upitan da navede bilo koji konkretan incident u koji su umesane navodne paravojne jedinice o kojima govori, Irgens je, ne iznoseci druge detalje, odgovorio da su, prema informacijama KFOR-a, trojica Srba, ubijenih pre par nedelja od strane ruskih pripadnika KFOR-a, nosili odecu koja lici na uniforme i oznake do sada nepoznate KFOR-u. On je takodje rekao da licno nije video oznake o kojima je rec, a upitan na osnovu cega KFOR zakljucuje da je rec o srpskim paravojnim formacijama, odgovorio kako nije rec o izvestajima ocevidaca vec o izvestajima pripadnika KFOR-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: