Subota, 05.12.2020.

16:27

Rasturen lanac krijumčara migranata, uhapšeno 19 osoba

Italijanska policija je danas uhapsila 19 osumnjičenih i time, kako navodi, razbila bandu krijumčara migranata.

Izvor: Beta/AP

Rasturen lanac krijumčara migranata, uhapšeno 19 osoba
EPA-EFE/ ELIO DESIDERIO

Kako se navodi, banda je krijumčarila migrante iz Avganistana, Iraka i Pakistana preko Italije u severnu Evropu.

Među uhapšenim su irački Kurdi, Avganistanci i Italijani, navela je policija.

Istraga tužilaštva u Kataniji, na Siciliji, otkrila je bandu koja je koristila iznajmljene i ukradene jedrilice za prevoz migranata preko Turske i Grčke do Italije. Neki od njih su zatim automobilima prokrijumčareni u Francusku, navela je policija.

Jedna od baza bande je bila u Bariju, na jugu Italije, gde su pravili lažna dokumenta kao dokaz da migranti imaju smeštaj što je uslov za dozvole boravka. Druge baze su bile u Milanu i Torinu, na severu Italije, a jedna i u gradu Ventimilja blizu francuske granice.

Drugi koji su navodno uključeni u prevaru falsifikovali su ugovore o radu tako da bi migranti mogli uspešno da apliciraju za dozvole boravka u Italiji, navele su vlasti.

Istraga je počela još 2018. godine, podstaknuta dolaskom 10 brodova do sicilijanskog grada Sirakuze. Brodovi su doplovili iz Turske i Grčke, a ne iz Libije, odakle je godinama većina od stotina hiljada migranata nebezbednim plovilima krijumčara putovala za Italiju.

Istraga je utvrdila aktivnosti bande Italijana i stranaca, od kojih je većina imala dozvole boravka na osnovu međunarodne zaštite, navela je policija.

Banda je olakšavala ulazak u Italiju, boravak i tranzit ka severnoj Evropi migranatima iz Irana, Iraka, Avganistana i Pakistna.

Jedan osumnjičeni je uhvaćen dok se spremao da migrante sa železničke stanice u Ventimilji preveze u Francusku.

Migranti su plaćali oko 6.000 evra da budu prokrijumčareni iz Azije preko Turske i Grčke u Italliju, dok je kapetanima brodova koji su ih prevozili plaćano po oko 1.000 dolara (800 evra), navela je policija.

Banda koju su našle italijanske vlasti je bila važna veza s bandama u Turskoj i Grčkoj, navela je policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: