Utorak, 25.08.2020.

12:35

Belorusija traži svoje lidere, ne bira između Zapada i RU

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta na vanrednom sastastanku ponovio da EU ne priznaje rezulatate predsedničkih izbora u Belorusiji.

Izvor: Tanjug

Belorusija traži svoje lidere, ne bira između Zapada i RU
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

EP je osudio nasilje nad protestantima i pozvao na održavanje novih, slobodnih i demokratskih izbora u toj zemlji.

"Narod Belorusije ima pravo da slobodno i demokratski bira svoje lidere i odlučuje o svojoj budućnosti. Ovde se ne radi o izboru između Zapada i Rusije", kaže generalna sekretarka Evropske službe za spoljne poslove Helga Šmit.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlameta Dejvid Mekalister kaže da je izborna kampanja u Belorusiji jasno pokazala želju za demokratskim promenama u zemlji, a da izveštaji domaćih posmatrača ukazuju da izbori nisu ispunili očekivane međunarodne standarde.

Prema njegovim rečima, manipulacija rezultatima izazvala je najveće proteste u Belorusiji od njene nezavisnosti na koje je vlast odgovorila estremnom brutalnošću.

Mekalister navodi da izveštaji govore da je najmanje troje protestanta poginulo, a da su uhapšeni podvrgnuti mučenju i zastrašivanju.

"Ne priznajemo rezultate izbora, osuđujemo brutalnost bezbednosnih snaga i podržavamo zahteva naroda belorusije za novim i slobodnim izborima pod nadzorom nezavisnih posmatrača kao što je OEBS", poručio je Mekalister.

Generalna sekretararka Evropske službe za spoljne poslove Helga Šmit naglašava da je Belorusija "blizak sused" i da je EU "važno šta se tamo dešava".

Ona naglašava da je i i ranje viđeno nasilje nad protestanitima u Belorusiji, ali da ovoga puta ono nije prizvelo rezultat koji su vlasti očekivale već je podstaklo na dalje mirne demostracije i "neviđenu mobilizaciju društva Belorusije".

"Protesti su jasan odgovor na falskifikovanje izbornih rezulata. Ljudi ne žele da se njihovi glasovi zanemaruju. Oni imaju jasna zahtev za slobodne, fer i demoktaske izbore”, kaže Šmit.

U Evropskom parlamentu podsećaju da su ministri i lideri EU odmah osudili nasilje nad demonstrantima u Belorusiji, pozvali na održavanje novih izbora, ali i na sankcionisanje odgovornih za brutalnost i falsifikovanje izbora.

Zahtevima Evropski parlament sada dodaje i puštanje svih privedenih tokom protesta kao i poziv za nacionalni dijalog u Belorusiji.

"Podržavamo nezavisnost Belorusije i njen suverenitet i protiv smo svih mešanja spolja", kaže Helga Šmit.

Ona naglašava da će se u narednim danima u Savetu EU razgovarati o odnosima sa Belorusijom koji, kako navodi, moraju biti zasnovani na zajedničkim vrednostima, demokratiji i vladavini prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

46 min

Podeli: