Razgovori o (nekim) zločinima

Tokom zvanične posete Izraelu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković je pominjao zločine koji su počinjeni u hrvatskim nacističkim logorima, a najavio je i povratak  imovine Jevrejima koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Ipak, pominjanja zločina vlade Milana Nedića, niti povraćaja imovine oduzete u Srbiji tokom tog rata, nije bilo, što je izazvalo reakcije u javnosti.

Podeli

Drašković je obišao Memorijalni centar "Jad Vašem" i sastao se sa direktorom Instituta "Simon Vizental" Efraimom Zurofom, a u organizaciji Izraelskog saveta za međunarodne odnose održao je izlaganje na temu "Srbi i Jevreji".

Obraćajući se Savetu za međunarodne odnose, istakao je da su stradanje Srba, Jevreja i Roma u "hrvatskom nacističkim logorima Jasenovac i Gradiška po zverstima nadmašivali Aušvic, Mauthauzen i Treblinku" i najavio da će imovina koja je oduzeta Jevrejima nakon Drugog svetskog rata biti vraćena usvajanjem Zakona o restituciji.

"Zločini se ne smeju zaboraviti, jer je i zaborav zločina - zločin", rekao je Drašković.

Međutim, on nije pomenuo zločine koji su počinjeni u Srbiji tokom tog rata, što je izazvalo reakcije u Srbiji.

Pored svih drugih "nepodobnih" za kolaboracionistički režim Milana Nedića, većina Jevreja je tokom rata u Beogradu ubijena, a njihova imovina je konfiskovana.

Muškarci Jevreji istrebljeni su masovnim streljanjima još početkom rata - tokom septembra i oktobra 1941. Odvođeni su iz sabirnog logora Topovske župe, koji se nalazio na Autokomandi. Žene i deca ubijani su u logoru Sajmište u periodu od 8. decembra 1941. do maja 1942. Izvestan broj Jevreja ubijen je u logoru Banjica. Danas u Beogradu živi oko 3.000 Jevreja.

U sličnim slučajevima je, na primer, Mađarska poslala onima koji su bili žrtve tokom rata izvinjenje u ime države, uz određene novčane sume kao obeštećenje.

Tim pobodom oglasio se i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, koji je postavio otvoreno pitanje ministru Draškoviću zašto svojim izrealskim domaćinima nije obećao da neće biti zaboravljeni zločini koje je kolaboracionistička vlada Milana Nedića počinila nad Jevrejima u Srbiji u periodu od 1941. do 1944. godine.

"Zašto ministar Drašković ni rečju nije pomenuo da je ta ista vlast, preuzevši ključne ideje nacionalsocijalizma o nužnosti zaštite čistote "krvi i rase", prevazišla i samog Hitlera u uspostavljanju 'novog poretka', u kojem više neće biti Jevreja", navodi Odbor.

Odbor je postavio pitanje i ministru Draškoviću i zakonodavcima pred kojima se nalazi Zakon o restituciji hoće li "mirne savesti verifikovati povratak imovine oduzete nakon 1945. godine, a pri tom zaboraviti istorijske činjenice sadržane u uredbama i dekretima Nedićeve vlade".

"Prećutati tadašnju propagandu da je 'interes međunarodnog jevrejstva da srpski narod nestane' i zvaničnu politiku rasne i nacionalne diskriminacije, izbacivanja s posla, oduzimanje celokupne imovine ili uskraćivanje svih građanskih prava, ne može se tumačiti drugačije nego kao namerni, orkestrirani zaborav, odnosno prekrajanje istine i rehabilitacija zločina", navodi Odbor.

Takođe, ministar pravde Srbije Zoran Stojković razgovarao je juče sa predstavnikom centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom i oni su se složili da postupke protiv ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata treba sprovesti do kraja jer ti zločini ne zastarevaju.

Oni su razgovarali o ustašama Milivoju Ašneru i Ivu Rojnici i mađarskom fašisti Šandoru Kepiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu