"Novi treći put" analizira: Kako Kina "kupuje" bivše evropske lidere?

“Gospodine Gorbačov, srušite ovaj zid!“ Ova rečenica iz čuvenog govora američkog predsednika Ronalda Regana u Berlinu 1987, bila je pouzdan signal kraja Hladnog rata. Ubrzo je i navedeni zid srušen, a Sovjetski Savez povukao se iz Istočne Evrope i na kraju raspao. Za vreme svog postojanja predstavljao je supersilu koja je sejala strah svojim nuklearnim arsenalom, ogromnom vojnom moći i surovim diktatorskim poretkom, smatra Dimitrije Milić , programski direktor Novog trećeg puta.

Tema dana utorak 23.02. 11:41 Komentara: 1

"Novi treći put" analizira: Makron bliži drugom mandatu, ali je ranjiv

Pre nešto više od četiri godine, tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland, javno je objavio da se neće kandidovati za drugi mandat 2017.

Bio je to još jedan francuski predsednik koji će ostati samo na jednom petogodišnjem mandatu, s obzirom da je svojom pobedom 2012. i Nikolasa Sarkozija učinio predsednikom koji je tu funkciju obavljao samo jedan mandat.

Tema dana petak 12.02. 18:14 Komentara: 2

“Novi treći put” analizira : Mogu li zeleni do vlasti u Nemačkoj i Francuskoj?

Kada se govori o politici na nivou Evropske unije, teško je izbeći analizu političke scene u Nemačkoj i Francuskoj. Vladajuće snage u ove dve ključne države EU, najčešće su lideri i oni koji usmeravaju evropsku politiku. Jedno od pitanje koje je vredno analize je da li će oni koji će tu politiku usmeravati biti isti oni kojima je ekologija pitanje broj jedan, smatra Dimitrije Milić , programski direktor Novog trećeg puta.

Tema dana sreda 3.02. 11:02 Komentara: 3