Otkaz za Kariće

Poštujući pravilo pretpostavljene nevinosti kada je reč o sumnjama za finansijske malverzacije u kojima je, navodno, država oštećena za 700 miliona evra, teško da možemo naći primereniju izreku od one "tresla se gora rodio se miš." Tako narod kaže za situacije poput ove u kojoj umesto trijumfa krivičnog zakonika, tzv. pravne države, pravosuđa, pa i pravde jedino pozitivno brojanje zabeleži - Zakon o radu

R.D.
Podeli

Nekako u isto vreme kada su iz pritvora pušteni neki od službenika Mobtela osumnjičeni za utaju poreza i kojekakve još nepodopštine, Bojan, Ivan i Zoran Karić, plus Patrik Harpur, Vidomir Parežanin i Muhamed Muljhadža otpušteni su zbog neopravdanih izostanaka sa posla. Preostalih 112 članova porodice Karić, njihove uže i šire familije i prijatelja još su na platnom spisku u Mobtelu koji je privremeno pod "zaštitom" države. Lista koju ima PTT Srbija uključuje i opravdano odsutne Bogoljuba, Dragomira i Sretena Karića, za kojima, inače, drugi deo države oličen u istražnim organima "intenzivno traga".

Poštujući pravilo pretpostavljene nevinosti kada je reč o sumnjama za finansijske malverzacije u kojima je, navodno, država oštećena za 700 miliona evra, teško da možemo naći primereniju izreku od one "tresla se gora rodio se miš." Tako narod kaže za situacije poput ove u kojoj umesto trijumfa krivičnog zakonika, tzv. pravne države, pravosuđa, pa i pravde jedino pozitivno brojanje zabeleži - Zakon o radu.

Bilo bi zaista smešno da otkazi trojici Karića i njihovom tročlanom menadžersko-savetničkom timu neodoljivo ne podsećaju na optužnicu protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića. Moderna srpska Jerina, u dobrom delu naroda označena kao organizator niza političkih atentata i inspirator monstuozne politike svog muža Slobodana Miloševića koja je prekrila bivšu SFRJ grobovima i ruševinama, tereti se tek za nezakonito posredovanje u dodeli jednog stana. Nije, međutim, teško poverovati da ona, kako tvrdi, nije ni umešana u to stambeno zbrinjavanje unukove dadilje: bilo je dovoljno ulizica koji su moćnoj šefici želeli da učine taj mali poklon. Zašto, ipak, izbegava Srbiju - nije teško dokučiti.

Po istom principu, Marko Milošević posle izbacivanja motorne testere iz jedine validne optužnice podignute protiv njega, može slobodno da se šeta po Srbiji - šleperi duvana i koječega na čemu je stekao bogatstvo (koje ga, uzgred, dobro čuva u Rusiji) ne spadaju ni u organizovan ni neorganizovan kriminal, pa nema optužnice. Ako je suditi po nauku iz igrokaza zvanog sahrana Slobodana Miloševića, njegov sin znatno više strahuje od bivših poslovnih partnera nego od policije i pravosuđa. Verovatno, s valjanim razlogom.

Uostalom, o poštovanju prava čelnika i poslušnika Miloševićevog režima, uključujući i njegovog rodonačelnika koji je u Srbiji sumnjičen tek za zloupotrebu položaja, ali i dometu ovdašnje pravde, plastično svedoči i podatak da je Mihalj Kertes, iako osuđen na tri godine zatvora za pomoć ubicama sa Ibarske magistrale, bio jedan od čuvara kovčega. Koliko su Karići i Miloševići bili bliski, o čemu je prekjuče u parlamentu posvedočio i lično Ivica Dačić, toliko su slične i njihove sudbine: ovde sumnjiva testera, tamo opravdan otkaz, a preko granice sloboda i novac. Izvučeni iz Srbije.

Info

Čudo u Užicu

Bavim se ovde teatrom već četrdeset godina. Sarađivala sam sa pozorištem „Puž“ Branka Milićevića, puno sam radila sa Jovanom Ćirilovom, sa Acom Popovićem, Mirom Trailović i Dobrilom Stojnić. Oni su deo tradicije „La Mame“. Sa svima sam radila vizuelni teatar koji obiluje plesom i muzikom. Radila sam u Kini, Australiji, Ukrajini, širom sveta, ali nisam videla ovako emotivan teatar kao što je užički

Pregled stampe četvrtak 30.03. 12:38 Komentara: 0

Karići otpušteni iz "Mobtela"

Bojan, Ivan i Zoran Karić dobili su otkaze u „Mobtelu”, jer se već duže vreme nisu pojavljivali na poslu. Zbog neopravdanih izostanaka s radnih mesta prvi domaći operater mobilne telefonije se zahvalio na saradnji i gotovo celokupnom bivšem menadžmentu koji se jednostavno izgubio pošto je država krajem prošle godine preuzela rukovođenje mrežom 063.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:45 Komentara: 0

Ćutanje za Srbiju

Umesto da se pozabavi gorućim pitanjima ove zemlje, parlament Srbije se posle tromesečne pauze sastao, kako se ispostavilo, samo da bi čitava dva minuta odao poštu Slobodanu Miloševiću. Prvi minut odćutali su u stavu mirno samo socijalisti, a posle sat i po vremena, pred očima javnosti, pridružili su im se i radikali u stojećem, i "zatečeni" poslanici DSS - u sedećem stavu. Privid nedostatka kvoruma u danu kada su se poslanici tiskali po hodnicima, a naročito činjenica da su pogrešno usmerene TV kamere slikale praznu salu, socijalistima su poslužili kao izgovor da repriziraju čitavu predstavu. Ako ništa drugo, ova nesuđena sednica parlamenta, u trajanju dva minuta, poslužila im je za "poentiranje", dok su ostali nastojali da sačuvaju stečene poene.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:40 Komentara: 0

Jedan od najboljih na svetu, a ostao bez stipendije

Dvedesetčetvorogodišnji Ratko Janković, koji je sa svim desetkama završio studije iz oblasti finansija na Teksaškom univerzitetu, nije dobio godišnju stipendiju za postdiplomske studije na Sorboni od 1.250.000 dinara iz Fonda za mlade talente Vlade Srbije. Obrazloženje Komisije za dodelu stipendija je da Ratko studije nije završio u Srbiji, što u uslovima konkursa, inače, nije ni stajalo. Stajalo je, međutim, da će stipendista morati da radi minimum pet godina u Srbiji, a Ratko nema ništa protiv. Zašto je onda Komisiji bitno gde je Ratko završio studije, pogotovu što je 15 stipendija ostalo nepodeljeno?

Pregled stampe sreda 29.03. 09:38 Komentara: 1

Dokle se zaista proteže Evropa?

Gde bi mogle biti konačne granice Evropske unije i koliko zemalja ona može najviše da objedini, a da to ne ugrozi njen smisao? Izgleda da niko više ne ume da odgovori na ova tri naizgled jednostavna pitanja, od kojih zavise budući izgled, veličina i struktura Evropske unije

Pregled stampe utorak 28.03. 12:21 Komentara: 0

Teško se praštaju tuđi uspesi

Prvo sistem vrednosti je iz osnova poljuljan i pomerean. A, eto, i glumci moraju od nečeg da žive. Svi se ostrvili na glumce koji rade reklame a šta ćemo sa silnim funkcionerima i političarima koji su vazda (plaćeni) članovi u nekim Upravnim odborima a o mahinacijama da i ne govorimo. Uostalom, ko će da reklamira ako ne glumci

Pregled stampe utorak 28.03. 12:14 Komentara: 0

Ispipavanje terena

Konačno, samo naivni bi mogli verovati da u DS nisu očekivali sličan odgovor. Ali ponuda daje DS odstupnicu i opravdanje da se vrati u parlament budući da meseci apstinencije nisu ostali bez efekta po rejting stranke

Pregled stampe utorak 28.03. 12:11 Komentara: 0
strana 1 od 44 idi na stranu