Snimak Djindjicevog ubistva bez Djindjica

Info

Izvor: Jelena Tusup

Nedelja, 16.03.2003.

11:47

Default images

Beograd - Ne postoji nijedan sekund snimka atentata na premijera koji javnost nije imala prilike da vidi, tvrde direktor i glavni i odgovorni urednik Televizije B92 Veran Matic i urednik informativnog programa Aleksandar Timofejev u izjavama za Danas, demantujuci na taj nacin spekulacije da postoji deo snimka koji je emitovan samo prvi put, neposredno po ubistvu, ili nije emitovan uopste. Takodje su negirali i pricu kako im je MUP Srbije oduzeo sporni materijal ili naredio da se premontira u interesu istrage, buduci da se na snimku vidi, navodno, prozor odakle je pucano na premijera.
    - Kopiju snimka na VHS kaseti smo ustupili Ministarstvu unutrasnjih poslova na njihovu molbu, ali o bilo kakvoj zapleni ili prinudnom skracivanju snimka nema ni govora - kategorican je Timofejev. Veran Matic je potvrdio da snimak nije imao isto trajanje pri svakom emitovanju, ali je i sam odbacio pomisao da postoji snimak trenutka kad je Djindjic pogodjen i pada na zemlju. Sam premijer, potvrdili su obojica, ne nalazi se na snimku ove televizije.
    - Mi ni u jednom momentu nismo tvrdili da je na snimku Djindjic. Napominjem i da je posle nekog vremena snimak prestao da bude nasa ekskluziva, tako da ne mogu da znam da li je agencija Rojters, koja ga je od nas preuzela, vrsila neke intervencije, niti znam sta je navelo ljude da pomisle kako se nesto od njih skriva - rekao je Timofejev. - Mi u Televiziji, vise puta smo pogledali snimak i usporavali ga, pokusavajuci da utvrdimo sta prikazuje, a sta ne, i siguran sam jedino da sedokosi covek koji izlazi iz kola, a zatim se u njih vraca, nije Zoran Djindjic.
    Na originalnom i pritom usporenom snimku koji je reporter Danasa, ljubaznoscu ljudi sa TV B92 imao prilike da pogleda, ne cuje se nijedan pucanj, sto je potvrdio i kamerman Mladen Vasic. On je objasnio da je jos iz taksija u Ulici kneza Milosa primetio cuvara iz kucice (na pocetku prolaza izmedju dve vladine zgrade) kako sa oruzjem u rukama trci ka ulazu ispred koga je ubijen premijer. Taksi je potom skrenuo u Nemanjinu, stao ispred ulaza broj tri Vlade. Vasic je izasao iz taksija, pretrcao na drugu stranu Nemanjine, izmedju zgrada SMIP i CIP, kako bi sto bolje video dvoriste Vlade, i ukljucio kameru.
    - Ne mogu sigurno da tvrdim da smo tamo stigli u 12:40, kako su pisale novine. Znam da je bilo izmedju 12:30 i 12:45. Nisam cuo nijedan pucanj, a pritom sam mislio da zapravo snimam hapsenje atentatora. Tek naknadno smo shvatili da u tim kolima nisu bile ubice, vec po svoj prilici sam Djindjic - smatra Vasic.
    Informacije, bar one zvanicne, kazu da je prvi pucanj odjeknuo u 12:25 i da je ekipa TV B92 na mesto dogadjaja stigla bar pet do deset minuta kasnije, sto ostavlja prostor za veliki broj pitanja o tome sta se tacno i kojim redom odigralo u dvoristu Vlade Srbije u sredu 12. maja, pa cak i za sumnju u to da li je u "bmw" koji juri uz Nemanjinu ulicu zaista bio smrtno ranjeni premijer. Jedno je sigurno: svet, ni Srbija, nisu, niti ce, imati prilike da vide snimak trenutka momenta ubistva premijera.
    Kamerman Mladen Vasic, covek sa 14 godina snimateljskog iskustva, ipak veruje da je upravo "bmw" sa snimka vozilo kojim je premijer prebacen u Urgentni centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: