Subota, 20.01.2024.

09:48

Bajden upozorava: Balkanu preti kriza VIDEO

Predsednik SAD Džo Bajden je tokom jučerašnjeg govora upozorio da bi ukidanje finansijske pomoći Ukrajini moglo da dovede do krize u balkanskim zemljama.

Izvor: index.hr

Bajden upozorava: Balkanu preti kriza VIDEO
EPA-EFE/Chris Kleponis / CNP / POOL

"Ako odemo i Rusija izdrži njihov napad i pobedi Ukrajinu, šta mislite da će se desiti u balkanskim zemljama? Šta mislite da će se desiti od Poljske do Mađarske?“ upitao.

Najviši Bajdenovi saradnici otvoreno su rekli zakonodavcima na privatnom sastanku u sredu da bi Rusija mogla da dobije rat u roku od nekoliko nedelja, u najboljem slučaju mesecima, ako Kongres uskoro ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, prenosi NBC Nevs.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns rekli su tada da nije slučajno što je Putin izveo svoj najveći vazdušni napad od početka invazije na Ukrajinu nakon što Kongres nije odobrio dodatnu pomoć prošlog meseca.

Bela kuća je 27. decembra objavila konačno smanjenje količine naoružanja i vojne opreme za Ukrajinu. Iako evropske nacije, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačku, pružaju određenu finansijsku podršku, SAD su najveći snabdevač Ukrajine vojnom pomoći. Ali republikanci u Kongresu zadržavaju desetine milijardi dolara u budućem vojnom finansiranju Kijeva. Dok ga Kongres ne odobri, više neće biti podrške.

Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara pomoći KI od početka ruske invazije, ali nije odobrio nikakva sredstva otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom u januaru 2023.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: