"Bajden poziva na rat"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je na komentar američkog predsednika Džoa Bajdena.

Izvor: B92

Subota, 20.01.2024.

12:47

EPA-EFE/ALEXEY FILIPOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

On je rekao da bi uništenje Ukrajine moglo dovesti do bezbednosne krize na Balkanu.

"Predsednik moćne Amerike obmanjuje javnost, širi strah i poziva na rat. Nekada su narodi ovog kraja bili naivni, stavili su tuđe interese iznad svojih i platili tragičnu cijenu. Srpski narod", rekao je Dodik.

On je istakao da su Srbi na Balkanu posvećeni miru, saradnji i napretku.

"Da biste ostvarili svoje interese, sami snosite troškove. Srbi neće biti moneta ni za čije mito. Zato prestanite da lažete, prestanite da nas huškate jedni na druge. Imamo pravo na budućnost u miru", rekao je Dodik.

Na kraju je dao predlog američkom predsedniku.

Vi, zapravo, malobrojnim Evropljanima koji vas još slušaju možete preporučiti da Bosna i Hercegovina zaslužuje da počne pregovore sa EU“, rekao je Dodik.

Važno je podsjetiti javnost da je Dodik prije tri godine prijetio preuzimanjem kasarne Oružanih snaga BiH po "slovenačkom modelu”. Danas to ne tvrdi, ali najavljuje proglašenje nezavisnosti entiteta, što bi nesumnjivo izazvalo bezbednosnu krizu.

"Preuzećemo kasarne u RS i postaviti svoju stražu i odlučiti ko može, a ko ne“, rekao je Dodik u oktobru 2021. godine.

Članica SNSD-a Dušanka Majkić zapretila je ruskom intervencijom u BiH na početku ruske agresije na Ukrajinu 2022. godine ako naša zemlja preduzme korake ka ulasku u NATO.

"Da podsetimo: Moskva je u martu 2021. rekla da će reagovati ako Bosna i Hercegovina preduzme korake ka ulasku u NATO. Nemojte se kasnije praviti da niste znali", rekla je Majkićeva.

Ovakvi stavovi su u suprotnosti sa onim što Dodik tvrdi u komentaru na Bajdenovu izjavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: