Otet helikopter Ujedinjenih nacija; Zarobljeni Ukrajinci

Helikopter UN sa četiri Ukrajinca i pet stranaca zarobili su antivladine snage u Somaliji.

Izvor: B92

Subota, 13.01.2024.

10:33

Otet helikopter Ujedinjenih nacija; Zarobljeni Ukrajinci
EPA/ABUKAR ALBADRI

Imena zarobljenih su potvrđena, a ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je odmah stavilo situaciju pod posebnu kontrolu.

"Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine potvrđuje hapšenje četvorice Ukrajinaca na teritoriji Somalije koju kontrolišu antivladine snage. Naši državljani su bili članovi posade helikoptera misije UN u Somaliji koji se srušio. Njihov identitet je utvrđen. Zajedno sa Ukrajincima u helikopteru je bilo pet stranaca“, rekao je Oleh Nikolenko, portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Nikolenko je rekao da je helikopter pripadao ukrajinskoj privatnoj kompaniji koja je ispunjavala ugovor UN o transportu.

On je rekao da su Ambasada Ukrajine u Keniji i Stalna misija Ukrajine pri UN u Njujorku dobili hitna uputstva od Ministarstva spoljnih poslova da preduzmu neophodne mere.

"Utvrđujemo sve detalje nesreće, zarobljavanja i stanje Ukrajinaca i uspostavljamo kontakt sa kompanijom koja je vlasnik helikoptera radi koordinacije akcije. Ovu situaciju držimo pod posebnim nadzorom zajedno sa ostalim nadležnim državnim organima“, rekao je Nikolenko.

Bi-Bi-Si je 10. januara izvestio da je naoružana somalijska islamistička grupa Al-Šabab zaplenila helikopter Ujedinjenih nacija zajedno sa njegovim putnicima i posadom.

Predsednik Volodimir Zelenski je 12. januara rekao da četvoricu ukrajinskih mornara drže u zarobljeništvu jemenski Huti i da će Ukrajina raditi na njihovom vraćanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: