Ponedeljak, 20.11.2023.

09:19

"Bačen" novi predlog; "To je pobeda za sve"

Izraelska ministarka obaveštajnih službi Gila Gamliel za Džerusalim post iznela mišljenje o tome šta treba učiniti kada Hamas bude poražen i uništen.

Izvor: index.hr

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Tvrdi kako će, čak i onog dana kada Hamas bude poražen, i dalje biti oko dva milijuna ljudi u Gazi, od kojih su mnogi glasali za Hamas i slavili masakr nevinih muškaraca, žena i dece.

"Gaza je leglo ekstremizma. To je malo područje, nipošto najnaseljenije na svetu, ali ono u kojem su predugo njegovi vladari davali prednost ratu protiv Jevreja umesto boljem životu za svoj narod", naglasila je.

"To je mesto lišeno nade, ukradeno od genocidnih terorista Hamasa, Islamskog džihada i drugih terorističkih grupa. Ova situacija već je dovela do velikog egzodusa mladih iz Gaze. Procenjuje se da je otkad je Hamas nasilno preuzeo Pojas 2007. godine, između 250.000 i 350.000 uglavnom mladih odraslih osoba napustilo Gazu kako bi započelo novi život u inostrantsvu”, nastavila je.

Ističe da se međunarodna zajednica zalaže za to da Palestinska uprava koja kontroliše Zapadnu obalu dobije vlast i nad Gazom. Međutim, napominje da Palestinska uprava nema bitno drugačiju ideologiju od Hamasa pa dodaje kako je ministarstvo verskih poslova Palestinske uprave podelilo propovjednicima u džamijama širom Judeje i Samarije da predaju učenje o ubijanju Jevreja i širem cilju istrebljenja svih Jevreja.

Uverena je da je ideja da Palestinska uprava preuzme vlast nad Gazom osuđena na propast. Potom se osvrnula na mogućnost preseljenja izbeglica iz Gaze, kojima bi se pružila mogućnost da traže život negde drugde. Predviđa da bi takvu opciju mogle da podrže države širom sveta, a posebno one koje tvrde da su prijatelji Palestinaca.

"Ovo je prilika za one koji govore da podržavaju palestinski narod da pokažu da to nisu samo prazne reči. Visoki poverenik Ujedinjenih naroda za izbeglice (UNHCR), globalno telo UN-a koje se bavi izbeglicama, ovlašćeno je svojim Statutom i Rezolucijama Generalne skupštine UN-a da poduzme preseljenje kao jedno od svoja tri trajna rešenja", istakla je izraelska ministarka.

"Gaza se dugo smatrala problemom bez rešenja. Isprobali smo mnoga različita rešenja – odvajanje, bogaćenje, upravljanje sukobima i podizanje visokih zidova u nadi da ćemo čudovišta Hamasa držati podalje od Izraela. Svi su propali. Moramo isprobati nešto novo i pozivamo međunarodnu zaednicu da nam pomogne da to postane stvarnost", poručila je.

Najavila je da bi takvo rešenje moglo biti dobro za sve strane: pobeda za one civile u Gazi koji traže bolji život i pobeda za Izrael nakon razorne tragedije. "Izraelske zajednice u pograničnom području Gaze i na jugu tada bi se mogle vratiti svojim domovima i zajednicama i živeti u sigurnosti", smatra ministarka.

"Ne bi trebalo da mastavimo da živimo uz stalnu pretnju raketnih napada i ubojitih infiltracija. Ovo rešenje, koje sam predložila već ranije, daleko je od savršenog. Ima svojih nedostataka i prepreka, ali naš je posao sagledati sve opcije i odlučiti koja je bolja", nastavila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: