Poslate "jedinice za čišćenje"? "Cela četa se vodi kao nestala, naši pucaju na nas..."

Ukrajinska vojna obaveštajna služba objavila snimak presretnutog razgovora ruskog vojnika koji tvrdi da je Moskva poslala trupe da ubiju njegovu jedinicu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2023.

07:44

Poslate
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka/Ilustracija

Kako je preneo Njuzvik pisanje ukrajinskih medija, ukrajinska vojna obaveštajna uprava (GUR) na svom Telegram kanalu snimak je objavila u utorak, a na njemu je muškarac identifikovan kao pripadnik ruske vojske koji razgovara s prijateljem.

On je navodno rekao prijatelju da je zapeo na poziciji između ukrajinskih snaga i ruskih trupa koje ciljaju njegovu jedinicu.

"Samo nas je dvoje preživelo. Ostali su mrtvi. Sve su nas zamenili vojnici po ugovoru, a svi u našoj četi sada se vode kao nestali u akciji", rekao je vojnik, prema prevodu audiozapisa koji je objavio Kijev Post.

Post je takođe naveo da bi "vojnici po ugovoru" o kojima je vojnik govorio mogli biti tzv. trupe barijere, jedinice čiji je zadatak sprovođenje pravila vojnog ponašanja. Te jedinice su poznate i kao "jedinice za blokiranje", a navodno su korišćene u Ukrajini za ubistva ruskih vojnika koji su pobegli iz bitke.

U zvučnom zapisu koji je objavio GUR, prijatelj je pitao vojnika o zajedničkom poznaniku iz jedinice. Vojnik je odgovorio da ta osoba "leži na terenu, u vreći". "Ne znam šta da radim", rekao je taj vojnik.

"Odavno su nas otpisali, a sa nulte tačke nema izlaza."

Vojnik je tada objasnio svom prijatelju da su ugovorne trupe poslate na njegovu lokaciju iz zatvora u ukrajinskoj regiji Luganjsk, pod ruskom okupacijom. Dodao je da više nije moguće vratiti se u vojni štab kako bi objasnio šta se događa, dodavši da nije ni siguran kuda bi mogao da ide zbog mina u tom području.

"Streljaće te ako se vratiš?" pita je prijatelj.

"Da, pucaju na nas", odgovorio je vojnik.

Prijatelj je zatim pitao ruskog vojnika da li su vojnici po ugovoru Rusi, a vojnik odgovara: "Da, oni su na našoj strani, iz zatvora u Luganjsku. Oko 30 njih nas napada."

"Sva papirologija je sređena, mi smo službeno ‘nestali u akciji’, samo tako", dodao je vojnik.

Kijev post zatim navodi da je prijatelj vojnika ostao u neverici i pitao zašto je druga grupa vojnika dobila lomandu da ubije njegovu jedinicu, ali mu je ruski vojnik odgovorio: "Rešavaju nas se, ‘poništavaju nas’."

Post je primetio da je on zapravo upotrebgio izraz za "disciplinsko pogubljenje".

"Uglavnom, žele da nas zamene, pa su doveli momke po ugovoru. Sada nas čiste, a svi potrebni dokumenti su pripremljeni", dodao je vojnik.

Njuzvik je kontaktirao rusko Ministarstvo odbrane za komentar, ali ga nisu dobili, a podsećaju i da je prisutnost ruskih "trupa barijere" u Ukrajini dokumentovano od strane britanskog Ministarstva odbrane prošle zime, preneo je Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: