Ponedeljak, 03.07.2023.

16:13

Španija odlučna: Nećemo priznati nezavisno Kosovo

Naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević rekao je da Španija vidi tzv. Kosovo kao "pretnju" po sopstvene interese.

Izvor: Euronews Srbija

Španija odlučna: Nećemo priznati nezavisno Kosovo
EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

On je naveo u tom kontekstu ima veoma korektan stav prema Beogradu, u smislu nepriznavanja kosovske nezavisnosti, i ostaće pri tome, prenosi Juronjuz Srbija.

Zečević je naveo da Španija slučaj Kosova vidi kao opasan presedan koji im apsolutno ne odgovara, posebno imajući u vidu težnje Katalonije za otcepljenjem.

"Španija je vrlo čvrsta u politici nepriznavanja Kosova, čak je prethodna vlada bila još čvršća i postavljala posebne uslove kada je reč u učestvovanju Kosova na nekim sastancima. Ali, globalna politika EU ide u prilog Kosovu jer najveće države podržavaju nezavisnost Kosova, što je naš najveći problem. Španija tu ne blokira neke strateške odluke EU. Recimo, Ohridski dokument nisu blokirali, a prilično je kontroverzan kada je reč o Kosovu, u smislu da se na jedan posredan način govori o tome da je Kosovo nezavisna država koja učestvuje u međunarodnim odnosima. Malo je dvosmislen taj njihov stav - oni ne priznaju nezavisnost Kosova, ali ne blokiraju te strateške odluke EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine", rekao je Zečević.

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina nedavno je poručio da ta zemlja podržava napore visokog predstavnika EU Đuezepe Borelja i emisara za dijalog Miroslava Lajčaka da reše situaciju na severu Kosova, kao i da će stav zvaničnog Madrida kada je reč o nepriznavanju Kosova ostati nepromenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: