Izraelski komandant: NATO šalje oružje Ukrajini, ono završava u Iranu

Visoki komandant Izraelskih odbrambenih snaga izrazio je zabrinutost da će oružje koje je namenjeno Ukrajini završiti u rukama "neprijatelja" na Bliskom istoku.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2023.

11:26

Izraelski komandant: NATO šalje oružje Ukrajini, ono završava u Iranu
EPA-EFE/ ATEF SAFADI

S obzirom da stručnjaci takođe izaražavaju ovakvu zabrinutost, situacija bi mogla da označi još jedno poglavlje u dugom nasleđu preusmeravanja isporuka američkog oružja, osnažujući protivnike i Izraela i SAD u još jednom nemirnom regionu, dok je fokus zapadnih vlada usmeren na sukobu u istočnoj Evropi.

Izraelski komandant, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti teme, rekao je da se nadgleda preusmeravanje oružja, kao što je protivtenkovski raketni sistem "Džavelin", kod obe strane u ukrajinskom ratu.

Izraelski komandant je rekao da su proruske formacije motivisane da prenesu zarobljeno oružje koje je isporučilo SAD zbog bliskih odbrambenih odnosa između Moskve i Teherana, dok su proukrajinski elementi bili uglavnom motivisani novcem za šverc oružja. Komandant je rekao da je primarna ruta bila preko Crnog mora do Sredozemnog mora i naveo da je situacija "veoma opasna" i predstavljaju ogromnu zabrinutost Izraela.

"Jedna od mogućnosti je da istraže način delovanja, a zatim da nauče kako da ih proizvode. Posebno govorim o Iranu", rekao je izraelski komandant za Njuzvik i dodao:

"Drugi problem je što smo veoma zabrinuti da će neke od ovih sposobnosti pasti u ruke Hezbolaha i Hamasa".

Izraelski komandant je rekao da je teško utvrditi tačne količine diverzije zbog tradicionalnog fokusa IDF-a na praćenju događaja isključivo na Bliskom istoku, dok se obim trenutnog priliva oružja proširio na Evropu i severnu Afriku.

"Zaista je izazovno izgraditi sliku, ali vidimo znakove", rekao je izraelski komandant i dodao da su ti znaci veoma zabrinjavajući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: