Šojgu, provaljen si; To je kombajn FOTO/VIDEO

Lažne informacije o ratu u Ukrajini se svakodnevno šire, a tome je ovog puta doprinelo i samo rusko ministarstvo odbrane, prenose mediji.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 6. juna objavio da ruska vojska tri dana koči "davno obećanu ofanzivu" Oružanih snaga Ukrajine na nekoliko sektora fronta.

Prema njegovim riječima, za to vrijeme gubici oružanih snaga Ukrajine iznosili su 3.715 vojnih lica, 52 tenka, 207 borbenih oklopnih vozila, 134 vozila, pet aviona, dva helikoptera, 48 topova terenske artiljerije i 53 bespilotne letjelice.

Šojgu je posebno rekao da je 5. juna ofanziva Oružanih snaga Ukrajine zaustavljena u sedam pravaca, usled čega je uništeno 28 tenkova, uključujući osam nemačkih "Leoparda" i tri francuska tenka AMX-10.

Šojgu nije dao nikakvu potvrdu svojih reči. Međutim, ubrzo je rusko vojno odelenje prosledilo medijima kratki video na kojem je zabeleženo, kako se tvrdi, uništavanje stranih oklopnih vozila, uključujući tenkove "Leopard".

Mnogi analitičari su posumnjali u to da su na snimku ruskog Ministarstva odbrane prikazana prava oklopna vozila.

Telegram kanal "Vojni doušnik", nakon analize silueta vozila, objavio je da se na snimku zapravo vide američki kombajni John Deere serije 9000 i 700, kao i traktor-prskalica John Deere 4830, koji su prilično popularni u Ukrajini.

"Ne znamo zašto je bilo potrebno izdavati snimke sa gađanjem pogrešnih ciljeva poljoprivredne opreme za stvarni video poraza Leoparda", pišu autori kanala.

Ali, i proratni telegram kanal Rybar došao je do istog zaključka. “Ako zumirate okvir, onda u konturama obekta možete videti nešto slično poljoprivrednoj mehanizaciji. Točkovi se ističu u obrisima, a bure podseća na puža. I sama posada helikoptera u pregovorima metu ne naziva Leopard", navodi se u analizi.

Video sa "uništenjem Leoparda" prokomentarisao je i šef Vagnera Jevgenij Prigožin.

"Danas je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo impresivan rad ATGM-a. Ovi snimci jasno pokazuju kako se tenkovi Leopard kreću u čudnom taktičkom manevru jedni prema drugima. Ovi rezervoari su maskirani kao poljoprivredni kombajni. Njuška im je savijena. Međutim, to nije spriječilo naše ATGM-e da u njima vide neprijateljsku opremu", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu