Dečak koji je izvršio masakr na Vračaru ne može da snosi krivičnu odgovornost, sve je objašnjeno

Ivana Stevanović sa Instituta za kriminološka istraživanja izjavila je danas da ukoliko dete nema 14 godina, ne može biti predmet krivično - pravne reakcije.

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2023.

17:33

Dečak koji je izvršio masakr na Vračaru ne može da snosi krivičnu odgovornost, sve je objašnjeno
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/bs

Kako je navela, to ne znači da pre svega porodične, pravne, socijalne, obrazovane i zdravstvene institucije neće raditi svoj deo posla, kao i da je ovaj zločin opomena za sve roditelje da treba da razgovaraju sa svojom decom.

"Oprečne su informacije, ako je tačno da nema 14 godina, onda neće biti predmet krivično - pravne reakcije, jer nema krivičnu odgovornost što se tiče našeg krivičnog sistema sa 14 godina, ali to ne znači da ostali sistemi pre svega porodično - pravni, socijalni, obrazovani i zdravstveni, neće raditi svoj deo posla", rekla je ona za Tanjug.

Stevanović je rekla da će to podrazumevati pre svega njegovo uključivanje u jedan sistem gde će se procenjivati njegova zrelost i sve ono što se desilo, razlog zbog čega su se deslo i verovatno će stručni organi naći odgovore koje su trebali mnogo ranije da se daju.

Kako navodi Stevanović da je imao 14 godina, onda bi on snosio krivičnu odgovornost.

Na pitanje Tanjuga da li će odgovornost snositi njegovi rodtelji, s obzirom na to da oružje potiče iz kuće, kao i njegovo znanje o rukovanju oružjem, ona objašnjava da se krivično - pravni sistem bavi subjektivnom odgovornošću i za to što je on uradio neće odgovarati njegovi roditelji, ali će oni odgovarati u nekom drugom smislu.

"Mi sada baratamo činjenicama gde nismo potpuno svesni šta se dešava, u Srbiji, naravno postoji mogućnost da imate oružje u posedu, čak i ako niste službeno lice ukoliko za to zadovoljavate određene karakteristike", istakla je ona.

Prema njenim rečima, to podrazumeva da kada takvo oružje dobijete, morate da ga čuvate na takav način koji u potpunosti obezbeđuje njegovu sigurnost i da deca ne budu u njegovoj blizini.

"Nebrojeni su slučajevi da su i mnogo manja deca dolazila u posed oružja koje nije bilo obezbeđeno i da su sebe, ali i druge povređivali", dodala je ona.

Stevanović je upitana kako komentariše to što je dečak znao šifru sefa i što ga je otac vodio na časove pucanja tako malog da je to strašna informacija i da mi u Srbiji imamo čudnu kulturu oružja.

"Meni je nepojmivo da neko ko nije stručno, službeno lice ili ko se ne radi u policiji, vojsci ili u nekom obezbeđenju ima oružje i zaista se postavlja pitanje šta će mu oružje, jer ona može biti na neki način zloupotrebljeno", rekla je ona.

Naglašava da treba preispitati mogućnosti kako neko dobija oružje.
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ/ bg
"Da li to adekvatno vaspitavanje maloletnog lica da ga sa 14 ili manje godina vodite na gađanje, o tome treba da se bavi sistem porodično- pravne zaštite, a roditeljstvo je pre svega dužnost i odgovornost", dodala je ona i istakla da bi trebalo da se pozabavimo sada žtrvama i njihovim porodicama.

"Danas su mnoge porodice ostale bez svoje dece, učenici bez drugova, ostavljen je beleg na tu decu koja sutra treba da idu u školu i svako dete u Srbiji je za ovo čulo i bilo tada u školi ", rekla je ona.

Stevanović dodala da ne može da kaže da se ovo neće više dogoditi, jer živimo u svetu okruženim savremenim tehnoligija, koje su nekada dobre, ali nose i puno opasnosti.

Stevanović obajašnjava da je u tom nerealnom svetu sve divno, a da je realnost drugačija i da uglavnom deca svoje uzore imaju u video igricama i da je njihov život u sajber prostoru.

Roditeljima je lakše, dodaje ona, i jednostavnije da kupe dobar telefon, patike umesto da razgovaraju sa svojom decom.

"Ono što je mene uplašilo je da je dečak ovo pripremao mesec dana i zastrašujuće je da to niko nije video i on se žalio na vršnjačko nasilje i opet niko nije reagovao", rekla je ona.

Stevanović je rekla da je važno da deca razgovaraju sa roditeljima.

Ona se osvrnula i na debatu koja se vodila o tome da li deca treba da imaju mobilne telefone tokom nastave i da je većina roditelja bila protiv.

Ona je upozorila da mediji treba da budu pažljivi u izveštavanju o ovom slučaju.

U OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u 8.40 sati učenik sedmog razreda K.K (14) pucao je na obezbeđenje i učenike i tom prilikom ubio osam učenika i člana obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedna nastavnica ranjeni.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: