Najavio je užas. Sada opet upozorava: Prva nedelja marta je kritična

Holandski seizmolog Frank Hogerbets rekao je da bi svet mogao biti pogođen još jednim velikim zemljotresom u narednim danima.

Izvor: M. J.

Sreda, 01.03.2023.

14:35

Najavio je užas. Sada opet upozorava: Prva nedelja marta je kritična
Foto: Profimedia

Podsetimo, Hogerbets je stekao međunarodnu slavu nakon predviđanja razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji prošlog meseca.

Prva nedelja marta biće "izuzetno kritična", kaže Frank Hogerbets. On prognoze pravi na osnovu kretanja nebeskih tela. U ponedeljak je objavio video-snimak na Jutjubu u kojem je upozorio da će "prva nedelja marta biti izuzetno kritična".

"Konvergencija kritične planetarne geometrije oko 2. i 5. marta može rezultirati velikom do veoma velikom seizmičkom aktivnošću, verovatno čak i zemljotresom megapotiska oko 3. i 4. i/ili 6. i 7. marta", navodi se u opisu klipa.

U samom video-snimku seizmolog je tvrdio da bi snaga navodnog predstojećeg zemljotresa "mogla biti preko 8 stepeni po Rihterovoj skali".

Pogođena oblast mogla bi da se proteže hiljadama kilometara, od poluostrva Kamčatka i Kurilskih ostrva na ruskom Dalekom istoku, sve do Filipina i Indonezije, rekao je Hogerbets.

"Ne preterujem. Ne pokušavam da stvorim strah. Ovo je upozorenje", insistira naučnik, koji radi u Geometrijskom istraživanju solarnog sistema (SSGEOS). Šef kamčatskog ogranka Geofizičkog istraživanja Ruske akademije nauka Danilo Čebrov doveo je u pitanje Hugerbetsova predviđanja i opisao ga kao "amatera".

Veza između kretanja planeta u Sunčevom sistemu i seizmičke aktivnosti na Zemlji "prilično je slaba, i problematično je koristiti je kao glavni prognostički alat", objasnio je Čebrov.

Hogerbets je 3. februara objavio tvit koji je glasio: "Pre ili kasnije će se desiti zemljotres jačine 7,5 stepeni u ovom regionu (južna centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban)". Tri dana kasnije, zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihtera pogodio je Tursku i Siriju. Katastrofa je izazvala smrt više od 50.000 ljudi, a snažni naknadni potresi se do danas nastavljaju u regionu.

Holandski seizmolog Hogerbets je tokom godina dao predviđanja koja se nisu obistinila.

Komentarišući njegov rad ranije ovog meseca, Suzan Haf iz američkog Geološkog zavoda je insistirala da nijedan naučnik "nikada nije predvideo veliki zemljotres".

Suzan Haf je za NPR rekla da je direktna prognoza za zemljotrese u Turskoj i Siriji bila samo slučajnost.

"To je zaustavljeni sat koji je tačan dva puta dnevno, u suštini", rekla je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: