Počela specijalna operacija: Hrvatska šalje 14 helikoptera Ukrajini, skidaju oznake sa njih

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2023.

18:29

Počela specijalna operacija: Hrvatska šalje 14 helikoptera Ukrajini, skidaju oznake sa njih
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Iz sastava VS izdvojeno je 12 helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T i počele su pripreme za njihov transport, prenosi Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, nekoliko helikoptera trenutno se nalazi u prostorijama Vazduhoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici, gde zaposleni obavljaju sve neophodne tehničke pripreme.

Neki od helikoptera su u hangarima, a trenutno su dva van ZTC-a.

Između ostalog, sa helikoptera se uklanjaju sve postojeće oznake, po potrebi se menja upotrebljeni materijal, dodaje ulje itd.

Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri se nalaze u vojnom delu aerodroma Pleso i u Lučkom. Procenjuje se da će helikopteri biti spremni za transport za desetak dana.

Kako se navodi, sedam helikoptera će biti delimično rastavljeno i prevezeno kopnenim putem, a preostalih sedam će leteti za Poljsku.

Naime, svih 14 helikoptera biće prebačeno u Poljsku, odakle će biti prosleđeni u Ukrajinu. Pretpostavka je da će helikopteri sa više resursa leteti u Poljsku, dok će oni sa manje resursa biti prebačeni kopnom.

Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu, hrvatsko ratno vazduhoplovstvo imaće na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Š i četiri helikoptera Black Havk.

Odluku da šalje helikoptere Ukrajini hrvatska vlada držala je u tajnosti, čemu se protivi predsednik države i vrhovni zapovednik vojske Zoran Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: