Bajden i Duda – Oči u oči

Predsednik SAD Džozef Bajden sastao se u Varšavi sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u okviru niza razgovora u sklopu priprema za sledeću fazu rata u Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2023.

15:15

Bajden i Duda  –  Oči u oči
EPA-EFE/JAKUB SZYMCZUK / KPRP / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kako navodi AP, Bajdenovo obraćanje najavljeno za danas neće biti ''neka vrsta direktnog odgovora'' na Putinov današnji govor, u kojem je ruski lider poručiio da je ''nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju''.

Sekretar Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je rekao da to neće biti ''retoričko nadmetanje s bilo kime, već izjava o vrednostima, viziji kako treba da izlgeda svet koji pokušavamo da izgradimo i branimo".

Duda je rekao da Bajdenovo prisustvo na poljskom tlu u vreme prve godišnjice početka rata u Ukrajini šalje ''važan signal'' o posvećenosti SAD evropskoj bezbednosti i dodao da Bajdenov govor ''očekuje veliki deo sveta, ako ne i ceo svet''.

AP navodi da je, s obzirom da se ratu ne nazive kraj, godišnjica kritičan trenutak za Bajdena da pokuša da ojača evropsko jedinstvo i ponovi da je Putinova invazija bila frontalni napad na međunarodni poredak, kao i da se Bela kuća nada da će predsednikova poseta Kijevu i Varšavi pomoći u jačanju američke i globalne odlučnosti.

Uoči Bajdenovog putovanja, Bela kuća je istakla napore Poljske da pomogne Ukrajini, kao i da se više od milion i po ukrajinskih izbeglica nastanilo u Poljskoj od početka rata, a milioni su prošli kroz Poljsku na putu ka drugim zemljama.

Bajdenova administracija je prošlog leta objavila da uspostavlja stalni američki garnizon u Poljskoj, stvarajući trajno američko uporište na istočnom krilu NATO, prenosi agencija.

SAD su od prošle godine izdvojile oko 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini, dok su evropski saveznici poslali još desetine milijardi dolara i poželeli dobrodošlicu milionima ukrajinskih izbeglica koje su pobegle od sukoba.

''Izgradili smo koaliciju od Atlantika do Pacifika. Cilj Rusije je bio da zbriše Ukrajinu sa mape. Putinov osvajački rat propada'', rekao je Bajden.

"NATO možda najpostojaniji savez u istoriji"

Američki predsednik DŽozef Bajden je tokom današnjeg sastanka s poljskim kolegom Andžejem Dudom, opisao NATO kao "možda najpostojaniji savez u istoriji" i rekao je da je alijansa jača nego ikad uprkos nadanjima ruskog predsednika Vladimira Putina da će se raspasti zbog rata u Ukrajini, prenosi AP. Bajden je takođe potvrdio posvećenost SAD evropskoj bezbednosti.

"Moramo da imamo bezbednost u Evropi. To je tako osnovno, tako jednostavno,a tako posledično", saopštio je Bajden u predsedničkoj palati u Varšavi. On je dodao da podrška SAD Ukrajini ostaje snažna. "Kao što sam rekao predsedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, verovatno mogu da kažem da naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva", rekao je Bajden.

On je komentarisao pomoć Poljske Ukrajini i nazvao je "zaista izvanrednom" i zahvalio je Poljskoj što je primila preko milion Ukrajinaca. Predsednik Poljske je kazao da je Bajdenova poseta važan znak posvećenosti SAD održanju bezbednosti u Evropi.

Bajden je u ponedeljak stigao u Varšavu nakon nenajavljene posete Kijevu,a Duda je pohvalio putovanje američkog predsednika kao "spektakularno", rekavši da je ono "podiglo moral ukrajinskih branilaca".

Američki predsednik danas razgovara sa poljskim kolegom o jačanju istočnog krila NATO, koje se suočava sa nastavkom sukoba u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Tokom popodneva se očekuje Bajdenovo obraćanje ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, a sutra je planirano da se sastane sa Dudom i drugim liderima bukureštanske devetorke, grupe najistočnijih članica NATO vojnog saveza.

Bajden će govoriti u istom danu kada je Putin govorio u Federalnoj skupštini o stanju države i poručio da je "nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju", dok je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da Bajdenovo obraćanje neće imati "direktne veze” sa Putinovim obraćanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: