Vize za Ruse?

Evropska unija od BiH traži da kao zemlja kandidat za članstvo uvede vize za državljane Ruske Federacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/wirojsid
Foto: Depositphotos/wirojsid

Takođe, EU očekuje da svoje spoljne, bezbednosne i trgovinske politike u potpunosti uskladi sa politikama EU, potvrđeno je banjalučkim Nezavisnim novinama u Delegaciji EU u Sarajevu.

"Neopravdani i ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrednosti te ugrožava evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost. EU je ujedinjena u svom odgovoru na invaziju i donela je opsežne mere. Od BiH, kao zemlje kandidata, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje spoljne, sigurnosne i trgovinske politike sa politikama EU. Za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom", rečeno je Nezavisnim novinama iz Delegacije EU.

Dodali su, navodi se, da u okviru Mehanizma za praćenje liberalizacije viznog režima pažljivo prate na koji način vlasti BiH sprovode pitanja koja su vezana za migracije i viznu politiku.

"U petom izveštaju, objavljenom u decembru 2022. godine, potvrđeno je da BiH i dalje ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima sa šengenskim prostorom te je preporučeno da BiH 'prioritetno uskladi svoju viznu politiku sa listom trećih zemalja kojima su potrebne vize za EU, posebno onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularnih migracija ili rizik po sigurnost EU'".

Iako je pitanje viznog režima s Rusijom bilo aktivno još i ranije, nakon što je BiH postala kandidatkinja za članstvo u EU, pitanje usklađivanja s viznom politikom EU dobilo je na važnosti i EU očekuje da to pitanje dođe na dnevni red, posebno nakon što je formirana nova vlast na nivou države.

EU od BiH, takođe, traži da BiH osigura da sve osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita imaju efikasan pristup procedurama azila, te da, kako je navedeno, spreči svaki rizik od nasilnog povratka u zemlje u kojima bi osobe mogle biti izložene progonu.

Osim po pitanju viza, EU očekuje od BiH da primenjuje sankcije EU prema Rusiji, koje su u nekoliko navrata usvajane na nivou Saveta EU u proteklih desetak meseci, piše banjalučki dnevnik i dodaje da im je jedan evropski zvaničnik nedavno rekao da je BiH formalno prihvatila sankcije, ali da ih ne sprovodi.

U poslednjim zaključcima Evropskog saveta iz decembra prošle godine, u kojima je dodeljen status kandidata za BiH, spominje se i potreba usklađivanja viznog režima s EU i primena restriktivnih mera.

Iako se, navode, Rusija ne spominje imenom, iz konteksta se može zaključiti da se radi o toj zemlji. U 92. paragrafu BiH se poziva na punu primenu sankcija, dok se u paragrafu 89. govori o potrebi usklađivanja vizne politike BiH sa EU.

I u Izveštaju o napretku Evropske komisije ističe se da BiH treba da uvede vize Rusiji, napominjući da BiH ima još i bezvizni režim s Azerbejdžanom, Bahreinom, Kuvajtom, Omanom, Katarom i Turskom.

"BiH ne izdaje vize na državnoj granici. Da bi BiH imala sistem migracija koji dobro funkcioniše u sigurnom okruženju, zemlja mora da se uskladi s viznom politikom EU", naglašeno je u tom izveštaju, podsećaju Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu