I eksperti iz Kambodže se uključili u obuku Ukrajinaca

Kambodžanski stručnjaci, čija zemlja se smatra jednom od najpokrivenijih minskim poljima, proveli su danas grupu ukrajinskih vojnika kroz minska polja.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2023.

09:00

I eksperti iz Kambodže se uključili u obuku Ukrajinaca
Tanjug/AP Photo/Heng Sinith

Oni se nadaju da će njihovo višedecenijsko iskustvo pomoći Ukrajincima u njihovim naporima u uklanjanju ruskih mina u njihovoj zemlji.

Kambodžani su, noseći zaštitne pancire, šlemove i vizire, grupu od 15 Ukrajinaca proveli očišćenim rutama kroz nekadašnje bojište u severozapadnoj provinciji Batambang.

Kapetan Arsenij Dijačenko, koji je predvodio ukrajinski tim, rekao je da je obuka do sada bila "kratka i brza", ali da su naučili dobre lekcije.

"Ovo će biti od velike pomoći u čišćenju naše oblasti od ruskih mina", rekao je on novinarima na marginama vežbe.

Kambodža je još uvek puna mina nakon tri decenije rata i unutrašnjih sukoba koji su okončani 1998. godine, a procenjuje se da je još uvek neočišćeno 4 do 6 miliona neeksplodiranih sredstava.

Nevladina organizacija "Landmine Monitor" u svom izveštaju za 2022. godinu navela je i Kambodžu i Ukrajinu među devet zemalja sa "masovnom" kontaminacijom minama, što znači da su imale više od 100 kvadratnih kilometara neočišćenih minskih polja.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: