Šole na KiM: Ne postoji rok za sporazum, formirati ZSO u skladu sa Ustavom

Kosovo mora hitno da se angažuje sa Srbijom, kazao je viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2023.

21:10

Šole na KiM: Ne postoji rok za sporazum, formirati ZSO u skladu sa Ustavom
EPA-EFE/STR

Kako je Šole naveo, SAD u potpunosti podržavaju predlog i napore evropskih partnera s ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, a dijalog je pravi put kako bi se do toga stiglo.

Šole je zajedno sa izaslanikom, Gabrijelom Eskobarom predvodio delegaciju SAD koja boravi u poseti regionu.

Danas su se sastali sa kosovskim premijerom, predsednicom, članovima Srpske liste i predstavnicima opozicije.

Šole kaže da je zadovoljan i optimističan nakon današnjih razgovora, te da su ujedno čuli glasove i kosovskih Srba, kada su u pitanju njihova prava.

Naglasio je da SAD zadržavaju jake veze sa Prištinom, te da njegova zemlja deli viziju o Kosovu kao multietničkom, suverenom, nezavisnom, prosperitetnom.

Ujedno, dodaje da SAD dele viziju pune integracije Kosova u evroatlantskim i evropskim strukturama.

Kaže i da žele da Kosovo bude pravi lideri u regionu u promociji ljudskih prava“, ali i istovremeno naglašava da na tom putu postoji mnogo izazova, te da žele da Kosovo "slavi svoju raznovrsnost" i da se poštuju prava svih stanovnika.

Američki zvaničnici su u razgovoru sa novinarima potvrdili da ne postoji rok za konačni sporazum Beograda i Prištine.

Sa druge strane, naglasili su da od Kosova očekuju da ispuni sve obaveze, uključujući i ZSO, jer je reč o ratifikovanom sporazumu i „međunarodnoj obavezi“.

Ipak, naglasili su da ovo telo treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

"Mi nećemo i ne bismo podržali aranžman Republike Srpske ili bilo šta što nije u skladu sa Ustavom", rekao je Šole.

Sa druge strane, naglasio je da SAD podržavaju evropski predlog i dijalog kojim upravlja EU.

"SAD u potpunosti podržavaju ovaj dijalog, a razlog zašto smo želeli da dođemo ovde danas je da iskažemo tu našu podršku. Takođe, bili smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim kolegama", kazao je Šole.

Naglašava da treba što pre doći do novih razgovora.

"Verujemo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku. Verujemo da bi Kosovo i Srbija trebalo hitno da se angažuju u dijalogu pod posredstvom EU koji radi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznanje", kazao je ovaj zvaničnik.

Nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova, Šole priznaje da je došlo do pogoršanja situacije, ali i poziva na razgovore o integracijama, odnosno na napredak, a ne stagnaciju.

"Moramo da prekinom ovaj ciklus stagnacije i želimo da svoju energiju razlijemo ka evropskim integracijama i trošimo manje energije na krizni menadžment", poručio je Šole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: